Tražilica

Vrijeme pripreme:

Težina pripreme:

VIDEO RECEPT

Po kategoriji:

Po nazivu:

Lifestyle

Dugo kuhanje

Osnova dobre juhe je temeljac

Dobar temeljac određuje kvalitetu većini jela u koja se dodaje. 

Savršena juha i dobar rižoto nezamislivi su bez temeljca. On je baza ovih popularnih jela jer im poboljšava miris i okus.

Temeljac se uglavnom kuha od raznolikih sastojaka kako bi imao što bogatiju aromu i bolju kvalitetu. Stoga su česte kombinacije mesa i kostiju, ribe i povrća ili gljiva. Za još jači mesni temeljac namirnice se kuhaju postupno. Za mesni temeljac se prvo napola skuhaju kosti, nakon čega se dodaje meso.

Riblji i povrtni temeljci najčešće se kuhaju od sitnih komada ribljih ostataka poput glave, repa, kostiju i narezanog povrća, stoga temeljac po završetku kuhanja obvezno treba procijediti.

Kako bi duže vrijeme mogli koristiti svoj temeljac, možete ga skuhati u koncentriranom obliku. Takav temeljac se odmah na početku kuha u istom omjeru sastojaka i duže vrijeme se reducira na štednjaku. Koncentrat temeljca može se dugo čuvati u hladnjaku ili zamrzivaču, a po potrebi se pomiješa s odgovarajućom količinom vode.

Za pripremu juha najbolje je birati komade mesa s visokim udjelom vezivnog tkiva. Središnji dio govedskih prsa i lopatica idealan su izbor za mesni temeljac.

Temeljac je najbolje soliti pred kraj kuhanja. Ovisno o vrsti i veličini komada mesa, birajte optimalno vrijeme začinjavanja. Goveđi temeljac dobro je posoliti 20 – 25 minuta, a pileći 10 – 15 minuta prije završetka kuhanja.

Riblji temeljci se kuhaju znatno kraće od mesnih jer je riba namirnica koja se i inače termički kraće obrađuje. Temeljac od povrća većinom se kuha još kraće i mora se iskoristiti odmah nakon pripreme jer dugim stajanjem gubi veći dio svojih korisnih nutrijenata. Jedini izuzetak je temeljac od gljiva.    

Lifestyle

Pitanja i odgovori Ukupno 0 pitanja

Postavi
pitanje...