Tražilica

Vrijeme pripreme:

Težina pripreme:

VIDEO RECEPT

Po kategoriji:

Po nazivu:

Lifestyle

Jedite s užitkom

Roštiljajte zdravo

Sezona roštiljanja je u punom jeku. Sočan, mirišljav i ukusan komad mesa garancija je dobre zabave.  Ovaj nezaobilazan dio ljetnog druženja itekako može biti zdrav i koristan. 

Kako biste pripremili svoj najbolji roštilj, trebate se potruditi oko pravilnog odabira mesa, opreme za roštilj i popratnog sadržaja. Bez ovih stavki, roštiljanje neće biti ono pravo. A dobra ekipa, uvježbane vještine i pogledi iščekivanja zaokružit će cijelu sliku.

Kod pripreme roštilja vrlo je bitno kakve namirnice ste odabrali. Peći možete skoro sve vrste mesa, ribe, voća i povrća. Jedina iznimka su konzervirane i dimljene namirnice koje nisu najbolji izbor za roštilj.  

Ako pečete na ugljenu, najbolje vrijeme za staviti namirnice na rešetku je tek kad se vatra ugasi, a ugljen je užaren. Prije postavljanja mesa na rešetku, na ugljen ispod mesa stavite aluminijsku posudu. Tako sokovi i masnoća od mesa neće kapati na njega i neće se stvarati plinovi koji štete zdravlju.

Meso s roštilja dosta je teška i zasitna hrana, stoga je uravnotežite konzumacijom različitih povrtnih salata, svježeg povrća poput paprike, luka, rajčica i gljiva.

Za početnike i sve koji ne vole zagorjele dijelove – možete se poslužiti kuhinjskim termometrom i povremeno provjeravati temperaturu pečenja. Temperatura za meso treba biti minimalno 70 °C.

Kod mariniranja mesa imate veliki izbor začina koji će obogatiti okus i kvalitetu vašeg roštilja. Za pripremu marinade možete koristiti umak od soje, aceto balsamico, maslinovo ulje, limunov sok, vino pa čak i liker od višanja. Izbor začina je ogroman pa kako ne biste pretjerali izaberite kombinacije od nekoliko začina koji optimalno pristaju namirnicama s roštilja poput češnjaka, kumina, đumbira, papra, lovora, ružmarina i mažurana.

Osim mesa, izvrsne mogu biti i povrtne namirnice pečene na roštilju. Patlidžani, tikvice, rajčice, kukuruz i paprika svakako će obogatiti vaš obrok, bez obzira je li u igri meso ili ne.

Lifestyle

Pitanja i odgovori Ukupno 0 pitanja

Postavi
pitanje...