Tražilica

Vrijeme pripreme:

Težina pripreme:

VIDEO RECEPT

Po kategoriji:

Po nazivu:

Video recept

Arancini od riže i mljevene junetine

Vaša ocjena:

4

Težina pripreme:

2

Vrijeme pripreme:

80 min
  1. Ovo jelo se obično sprema kada vam ostane rižota od jučerašnjeg ručka (mi ćemo za ovu priliku  skuhati rižoto sa šafranom). Prvo sitno nasjeckajte ljutiku, mrkvu i stabljiku celera. Zatim u tavi debljeg dna lagano zagrijte maslinoco ulje pa na njemu desetak minuta prodinstajte nasjeckano povrće dok ne omekšaju. Dodajte mljevenu junetinu pa pržite dok se ne počne razdvajati i dok lagano ne pozlati. Dodajte polpu i pire od rajčice pa pustite da lagano kuha 30 minuta. Za to vrijeme vi možete pripremiti rižoto sa šafranom.      
  2. Za pripremu rižota u dubljoj tavi otopite maslac pa na njemu lagano prodinstajte luk dok ne omekša. Dodajte rižu pa promješajte kako bi se sva zrna obložila masnoćom. Nakon par minuta podlijte vinom pa malo pojačajte vatru da alokohol ishlapi. Smanjite vatru, posolite, popaprite pa dodajte prvu zaimaču temeljca. Pustite da riža lagano upije temeljac pa ga dodajte ponovo uz stalno miješanje. Da bi se rižoto skuhao potrebno vam je cca 20 minuta. Na kraju umješajte ostatak maslaca i parmezan pa sve dobro izmješajte. Da biste izradili arancine, rižoto i umak bolognese se moraju ohladiti.             
  3. Za pripremu arancina navlažite ruke vodom pa uzmite jednu žlicu rižota i stavite ga na dlan. Lagano ga spljoštite a u sredini žličicom napravite malo udubljenje. Uzmite žličicu bolognese umaka pa ga stavite u sredinu i oko mesa oblikujte kuglicu riže. Mesno punjenje treba biti potpuno obloženo rižom. Ponavljajte postupak dok ne potrošite svu rižu ili umak. Svaki oblikovani arancin uvaljajte u brašno, nakon toga u razmućena jaja pa onda u krušne mrvice. U dubljoj posudi zagrijte dosta suncokretova ulja pa u njemu pržite arancine 3-4 minuta dok ne pozlate sa svih strana. Izvadite ih šupljikavom žlicom i stavite na kuhinjski papir da se upije višak masnoće. Poslužite ih tople uz neku zelenu salatu ili umak od rajčice i bosiljka.

Sastojci

Za 4 osobe

NAMIRNICE (za 4 osobe):

za bolognese umak:

  • 250g mljevene junetine
  • 1 ljutika ili mala glavica crvenog luka
  • 1 srednja mrkva
  • 1/2 stabljike celera
  • 250g nasjeckanih rajčica iz konzerve
  • 1 žlica pirea od rajčice
  • 2 žlice maslinova ulja
  • sol i svježe mljeveni papar
  • 75g običnog brašna
  • 2 jaja
  • 250g krušnih mrvica
  • suncokretovo ulje za prženje

za rižoto sa šafranom:

  • 100g riže za rižota (Arborio ili Carnaroli)
  • 20g maslaca
  • 1 manji luk ili ljutika
  • 100ml suhog bijelog vina
  • 700ml povrtnog temeljca
  • 2 žlice naribanog parmezana
  • 1/2 žličice vlakana šafrana

Vino Erdut Chardonnay


0,75L

Temp. serviranja:
12-14ºC

Za ovaj recept smo koristili slijedeće SPAR ARTIKLE:

Arborio riža DESPAR

Celer

Crni papar SPAR, 50g

Extra djevičansko maslinovo ulje DESPAR, 1L

Jaja S-BUDGET, A klasa, M razred

Krušne mrvice DESPAR, 400g

Maslac Natur*pur, 250g

Mrkva S-BUDGET, 500g

Suncokretovo ulje S-BUDGET, 1L

Pitanja i odgovori Ukupno 0 pitanja

Postavi
pitanje...