Začini i začinsko bilje

Sličnosti i razlike

Mirodije i svježe začinsko bilje

Uloga mirodija i začinskog bilja u kuhinji je zajednička – poboljšati i dopuniti okus jela i dati mu karakter. No postoji razlika između ove dvije grupe začina, kako u izgledu tako i u načinu upotrebe

 Začinsko bilje čine listovi svježih ili osušenih začinskih biljaka a mirodije su aromatični, osušeni dijelovi biljaka kao što su cvjetovi, korjenje, bobice ili pupoljci i većim dijelom uspjevaju u tropskim i toplijim krajevima. Pretpostavlja se da se začinsko bilje počelo uzgajati prije mnogo tisuća godina i u početku se koristilo više u ljekovite nego u kulinarske svrhe. Nekad su se radi mirodija vodili ratovi i radi njih su se otkrivali novi svjetovi (Kolumbo je u potrazi za začinima otkrio Ameriku), a danas je dovoljno prošetati do teglice na prozorskoj dasci po svježe začinsko bilje ili po rijetke mirodije u najbližu trgovinu. Sve nam je postalo dostupno pa je stoga jako bitno da znate kako se koji začin upotrebljava i kako ga sačuvati nakon branja. Kuhari se već stoljećima trude održati zalihe začinskog bilja i mirodija. Najbitnije je da znate da se začinska biljka mora brati svježa prije cvjetanja. Možete je posušiti na vrlo jednostavan način da povežete stručak začinskog bilja i objesite ga na neko prozračno mjesto koje nije izloženo suncu. Isto to možete brže učiniti u pećnici ili dehidratoru gdje će bilje biti suho za svega nekoliko sati. Nakon sušenja ih treba pohraniti na tamno i suho mjesto. Ako želite, začinsko bilje možete i zamrznuti pa će vam ostati “svježe” duže vrijeme. Za razliku od začinskog bilja koje možete sami uzgojiti, po mirodije ćete ipak morati prošetati do prvog malo bolje opskrbljenog trgovačkog centra ili specijaliziranog dućana. Trgovina mirodijama doslovno je stvorila Nizozemsko carstvo i pretvorila mali grad Veneciju u veliku pomorsku silu. Najviše mirodija potječe iz tropske Azije (cimet, muškatni oraščić, klinčić, papar I đumbir). Iz daleke Amerike nam dolazi vanilja, piment i chilly. Iz Indije nam dolazi curry a iz Sredozemlja  nam stižu korijandar, mak, komorač i gorušica. Svaki od tih začina ima svoj okus i jačinu pa treba biti jako oprezan  kod njihova korištenja.  Stoga se upravo po uporabi začina i začinskog bilja prepoznaje pravi iskreni zaljubljenik u kuhanje. Kuhajte s nama i otisnite se na dugo putovanje inspirirano okusima i mirisima dalekih zemalja. Predstaviti ćemo vam samo mali dio bogatog svijeta mirodija i začinskog bilja sa kratkim opisom njegova podrijetla, načina korištenja i ljekovitih svojstava.