Tražilica

Vrijeme pripreme:

Težina pripreme:

VIDEO RECEPT

Po kategoriji:

Po nazivu:

Novosti

PARNA KUPELJ

Bilje za opuštanje i ljepotu

Kad smo bili mali, paru smo koristili za inhaliranje i pročišćavanje dišnih putova. Danas parnu kupelj koristimo u potpuno nove svrhe – one beauty.

Već su naše bake znale da je tajna ljepote u njegovanoj i zdravoj koži. No osim njege i redovitog korištenja hidratantnih krema, za lijepu kožu potrebno je i redovito i dubinsko čišćenje. A jedan od najučinkovitijih načina čišćenja zasigurno je parenje.

Parenje nije dobro samo za vašu kožu već i za vaš um. Ovaj ritual pretvorite u vrijeme koje ćete posvetiti sebi. Dakle, parenjem čistite kožu, potičete cirkulaciju i opuštate se. A kako uopće parna kupelj djeluje na kožu? Ona ju zaglađuje i čini mekšom te joj vraća rumenilo i sjaj. Također pročišćava pore, ublažava mitesere i prištiće, uklanja neželjeni sjaj i suvišnu masnoću. Parenjem uklanjate i ostatke dekorativne kozmetike te umirujete kožu i ublažavate upalne procese.

Za parnu kupelj ne treba vam mnogo, dovoljno je samo desetak minuta tjedno, a sve sastojke imate u kuhinji. Treba vam lončić i posuda odgovarajuće veličine, najbolje od 2 litre dovoljno plitka da možete cijelo lice nagnuti nad nju. Za pokrivanje glave koristite što gušći ručnik koji će spriječiti prodiranje zraka izvana. 

Što se tiče vode, poželjno je da je ona vrela, ali ne kipuća da se ne biste opekli. Vodu je najbolje nakon vrenja ostaviti 10-ak minuta da se malo prohladi. Kad je u pitanju bilje koje ćete koristiti, ono isključivo ovisi o vašim potrebama. Normalnoj koži odgovarat će kamilica, lipa, menta, lavanda i neven, suhoj peršin, djetelina i bazga, a masna voli geranij, matičnjak, kadulju i stolisnik. Koži sklonoj aknama najbolje će odgovarati bosiljak, bazga, ružmarin, koromač i maslačak, a osjetljivoj ružine latice, kopriva i različak. S količinom bilja nemojte pretjerivati, dovoljna je jedna jušna žlica na dvije litre vode. 

Isto tako ne biste trebali pretjerivati ni s učestalošću parenja. Za masnu kožu dovoljno je dvaput tjedno, dok je preporuka za osjetljivu svaka dva tjedna. Za sve ostale tipove, parenje jednom tjednom postići će idealne rezultate.

Novosti

Pitanja i odgovori Ukupno 0 pitanja

Postavi
pitanje...