Tražilica

Vrijeme pripreme:

Težina pripreme:

VIDEO RECEPT

Po kategoriji:

Po nazivu:

Novosti

REZANJE POVRĆA

Kockica do kockice, štapić do štapića

Lijepo izrezano povrće vizualno je dojmljivo, ali i granatira ujednačenu termičku obradu. Otkrijte tajne profesionalnih chefova i podignite svoja jela na sasvim novu razinu.

Prije samog rezanja povrća potrebno je usvojiti nekoliko pripremnih radnji. Odabir prave daske i noža može itekako utjecati na krajnji rezultat. Kad birate dasku, najbolji će izbor biti ona drvena. Iako se i plastične najčešće nalaze u našim kuhinjama, kod njih problem može biti čišćenje jer nož ostavlja dublje brazde u koje se taloži hrana, a time i stvaraju bakterije. Drvene su stoga bolje jer drvo samo po sebi ima antiseptička svojstva. Dobro bi bilo da imate i odvojene daske za rezanje mesa i povrća.

Dasku je potrebno fiksirati kako bi se izbjeglo njezino klizanje, a time i moguće ozljede. Između radne površine i daske stavite vlažnu ili spužvastu krpu koja će dasku držati na mjestu. Kad je u pitanju odabir noža, najbolji će biti kuharski, široke oštrice sa zakrivljenim vrhom. On omogućuje kretanje oštrice naprijed-nazad bez podizanja noža s radne površine. Važno je da bude naoštren toliko da samo klizi kroz namirnicu, bez uporabe sile ili pritiska kako biste izbjegli ozljede. Nož držite dominantnom rukom, čvrsto primite ručku, a bočne strane oštrice fiksirajte palcem i kažiprstom.

Povrće je potrebno pripremiti prije rezanja. Operite ga i osušite kako ne bi klizilo. Veće povrće narežite na manje komade kako bi bilo jednostavnije za rezanje, a okruglo oblikujte tako da ima barem jednu plošnu površinu i sigurno naliježe na dasku. Povrće režite tako da ga fiksirate vršcima prstiju, odnosno podvučete pod zglobove prstiju, a središnje zglobove koristite kao granicu do koje nož ide. Režite tako da vrh noža držite na radnoj površini, a ostatak dižite koliko je potrebno. Sitnije povrće i začinsko bilje režite tako da oštricu fiksirate dlanom i dršku dižete gore-dolje.

Tehnika kojom ćete rezati povrće najviše će ovisiti o jelu koje pripremate i trajanju termičke obrade. Za juhe ili variva komade prilagodite veličini ostalih sastojaka i vremenu kuhanja, dok za ostala jela odaberite tehniku po izboru. Osnovne tehnike rezanja su na štapiće i kockice. Štapiće dijelimo na batonnet veličine 6 x 6 mm x 5 – 6 cm i julienne (šibicasti oblik) veličine 3 x 3 mm x 3 – 5 cm, a postoji i sitniji julienne dimenzija 1,5 x 1,5 mm x 3 – 5 cm. Chiffonade je tehnika rezanja lisnatog povrća i začina na tanke trakice tako da se listovi naslažu jedan na drugi, smotaju u valjak i režu.

Kockice dijelimo na carré dimenzija stranica 2 cm, parmentier dimenzija stranica oko 1,25 cm, macédoine dimenzija stranica 6 mm kojima su početna točka batonnet štapići i brunoise dimenzija stranica od 1,5 ili 3 mm, a kojima su početna točka julienne štapići.

Novosti

Pitanja i odgovori Ukupno 0 pitanja

Postavi
pitanje...