Tražilica

Vrijeme pripreme:

Težina pripreme:

VIDEO RECEPT

Po kategoriji:

Po nazivu:

Novosti

ZA PRSTE POLIZATI

Savršeno kuhana riža

Iako kuhanje riže uključuje samo dva sastojka, rižu i vodu, samo jedan pogrešan korak može dovesti do katastrofe. Uz naše savjete to ćete lako izbjeći.

Rahla, idealne konzistencije, pravilno pripremljena riža pravi je raj za nepce. No vrlo lako može postati suha, slijepljena ili pak zagorena. Osim što njezina priprema ovisi o vrsti, također ovisi i o jelu koje pripremate pa svakako o ova dva čimbenika vodite računa. Tako primjerice za sushi i rižoto koristite rižu kratkog zrna. Ovakva riža je bogata škrobom koji će se osloboditi tijekom kuhanja i rižu učiniti kompaktnijom. Za punjenja, salate ili pilav koristite rižu dugog zrna jer je ona rahlija.

Prije kuhanja, rižu je potrebno isprati kako bi se uklonio višak škroba i eventualne nečistoće. Na taj ćete način izbjeći da riža, osobito ona okruglog zrna, bude gnjecava. Kad je riječ o kuhanju, temeljni omjer riže i vode je 1 : 2, odnosno na jednu mjeru riže dodajete dvije mjere vode. Na ovaj način kuhajte arborio, sushi i crnu rižu. Za kuhanje koristite posudu debljeg dna kako biste izbjegli lijepljenje riže za dno, a rižu miješajte što rjeđe. Za najbolji rezultat, rižu prvo malo prepržite na suho, zatim podlijte odgovarajućom količinom vode i kuhajte poklopljeno prema vremenu navedenom na pakiranju. 

Pravilo 1 : 2 odnosi se na većinu riža, no neke zahtijevaju drugačije omjere. Primjerice smeđa koja je nešto tvrđa pa se kuha slično kao tjestenina, odnosno u nešto većoj količini vode. Na taj se način priprema i crvena riža, dok se recimo divlja riža kuha u omjeru 1 : 8. Za razliku od većine riža, basmati se kuha u omjeru 1 : 1. No vrijeme kuhanja poprilično se razlikuje od riže do riže pa svakako provjerite na pakiranju.

Nakon što je riža kuhana nemojte ju odmah konzumirati. Za najbolje rezultate kuhanu rižu maknite s vatre, pokrijte krpom i vratite poklopac. Ostavite da stoji tako poklopljena 15-ak minuta kako bi se temperirala i skuhala do kraja ako za to postoji potreba. Nakon toga rižu otklopite, promiješajte i spremna je za jelo.

Novosti

Pitanja i odgovori Ukupno 0 pitanja

Postavi
pitanje...