Tražilica

Vrijeme pripreme:

Težina pripreme:

VIDEO RECEPT

Po kategoriji:

Po nazivu:

Lifestyle

Drvo vs plastika

A imate li vi svoju pravu dasku?

Bez ovog kuhinjskog pomagala ne možete zamisliti niti jednu kuhinju niti pripremu hrane. Daske za rezanje neophodan su element koji svatko izabire po vlastitoj mjeri i želji.

Na pitanja koje si skoro svatko tko ide kupovati dasku za rezanje povremeno postavlja pokušali odgovoriti znanstvenici. Njih je zanimalo koji je materijal bolji – drvo ili plastika. Nakon detaljnog proučavanja složili su se da svaki ima svoje prednosti i mane. Na vama da odlučite što vam je draže.

Pitanje higijene

Drvo je, za razliku od plastike, porozniji materijal. Bakterije s namirnica možda će lakše ući kroz brazde na drvenoj dasci, ali se ipak neće širiti i razmnožavati. Površina plastične daske ima manje šanse da bakterije ostanu na njoj, ali samo dok je nova. Kako s vremenom materijal dobije ureze od noža, u njima se mogu zadržavati bakterije.

Rok trajanja

Kada je u pitanju ova karakteristika prednost ipak ima drvo jer je trajniji materijal. Plastične daske zbog hrapave površine izazvane ogrebotinama noža i redovitim korištenjem treba češće mijenjati.

Vanjski izgled

Kod vizualnog odabira u prednosti su plastične jer dolaze u više boja, oblika i dimenzija. Još je jedna prednost nad drvenima da su lakše i elegantnije.

Pranje i održavanje

Kod svake daske obvezno je čišćenje i održavanje. Drvene daske lakše je oprati pod mlazom vode, ali plastične je sigurnije prati u perilici suđa, što nije opcija za drvo.

Cijena

U ovom segmentu istraživanja, prednost su odnijele plastične daske jer su znatno dostupnije od drvenih. Jedino na što trebate računati kod kupnje takvih dasaka da je plastika znatno gušći materijal od drva pa se zbog udaranja i rezanja po njemu noževi puno brže tupe. Plastične daske zbog posjekotina na površini postanu neugodne za korištenje, što može biti dodatni razlog za kupovinu nove. 

Lifestyle

Pitanja i odgovori Ukupno 0 pitanja

Postavi
pitanje...