Tražilica

Vrijeme pripreme:

Težina pripreme:

VIDEO RECEPT

Po kategoriji:

Po nazivu:

Lifestyle

Napravite sami

A zašto ne biste sami skuhali kečap?

Jesu li kečap izmislili Kinezi ili je nastao u Maleziji i danas je predmet rasprava. Omiljen dodatak jelima velikih i malih ima dugu prošlost, a misli se da je predak crvenog umaka rođen u Kini u 17. stoljeću kao ke-tsiap, kôe-chiapili kê-chiap, samo što su tada umak pripremali od ukiseljene ribe! 

Prema nekim izvorima, umak je spomenut u zapisu još 1690. U Maleziji su njima potpuno nepoznat, a ukusan crveni umak upoznali britanski istraživači u 18. stoljeću pa je izgledno da je kĕchapkakav danas poznajemo indonezijsko-malezijskog porijekla i da su u njemu rajčice od 1700-ih godina. U 19. stoljeću su ga zvali tomato soy.

Kako bilo da bilo, tajanstveni umak kojim su se gostili i u njemu uživali na Istoku, ubrzo je uvezen i u SAD pa je prvi recept za kečap od rajčica osvanuo u američkoj kuharici Sugar House Bookpočetkom 19. stoljeća, a tvrtka Heinz počela je s prodajom kečapa 1876. Od tada pa do danas recept je dorađivan, dopunjavan, mijenjan, pa od originalnog u kojem su bili bjelanjci, gljive, kamenice, dagnje ili orasi danas je u svijetu gotovo pa sinonim za umak od rajčice – tomato ketchupkoji se nalazi, prema jednom istraživanju, u čak 97 % američkih kuhinja.

Temelj je ostao isti: rajčice, češnjak, luk, šećer, celer i ocat, a često i korijander, kumin, đumbir, cimet i klinčići.

Zrele rajčice istisnite rukama sve dok se ne reduciraju na pulpu i na sto rajčica dodajte 227 grama soli i kuhajte dva sata povremeno miješajući. Dok je smjesa još vruća (oprez!), procijedite je kroz fino sito dok vam ne ostane samo kožica. Dodajte malo macisa, 3 muškatna oraščića te po okusu pimenta, klinčića, cimeta i papra. Kuhajte na slaboj vatri dok se ne zgusne cijelo vrijeme miješajući. Kad se ohladi uspite ga boce. Od 100 rajčica dobit ćete tri ili četiri boce koje mogu stajati dvije do tri godine. 

Lifestyle

Pitanja i odgovori Ukupno 0 pitanja

Postavi
pitanje...