Tražilica

Vrijeme pripreme:

Težina pripreme:

VIDEO RECEPT

Po kategoriji:

Po nazivu:

Lifestyle

MAŠTA KUHA SVAŠTA

Aromatična i svestrana: mrkva

Ona je bogata hranjivim tvarima, a siromašna kalorijama. Od juhe do deserta, idealan je sastojak za zdrava jela. 

Puno prije pojave slatke narančaste mrkve kakvu danas najviše konzumiramo, jele su se ljubičaste, crvene, žute i bijele. Ali mrkva je oduvijek bila namirnica koja je svako jelo obogatila posebnim okusima i bojom. Tako primjerice Apicije u svojoj kuharici iz 4. st. pr. Kr piše kako su Rimljani jeli mrkvu oparenu u vodi sa solju, uljem i octom ili, pak, oparenu u ulju s rimskim kuminom. Dugo vremena nije bila popularna zbog korijena tvrde i vlaknaste teksture, no u 17. stoljeću uzgojena je mrkva koja je bila mnogo ukusnija od svojih prethodnica. Zbog svoje sve veće popularnosti, u 19. je stoljeću postala prvo povrće koje se – konzerviralo. 

Mrkve se mogu kupiti svježe, smrznute, konzervirane ili ukiseljene i mogu se jesti sirove, kuhane, pečene, kao sastojak u gulašima i juhama, u zdravim napitcima i zdravim desertima. Idealna je i kao snack u bilo koje doba dana, a najčešće se spominju njezine velike koristi za zdravlje srca i osjetilo vida. 

Kakve god bile boje, konzumacijom mrkve dobit ćete zdravu dozu antioksidansa, vlakana, beta karotena, vitamina K1 i A. Osim toga, samo se nekoliko namirnica ponaša kao prirodni čistač zubi, a svježa mrkva je jedna od njih. Zdravstvene dobrobiti ovog povrća povezane su i s kožom jer spomenuti vitamin A i antioksidansi štite kožu od štetnog sunčevog zračenja, odnosno štetnog utjecaja slobodnih radikala. 

No vratimo se mi gastronomiji. Odlučite li se za glaziranu pečenu mrkvu, nećete potrošiti mnogo vremena, a svakako savjetujemo da prilikom glaziranja ne pretjerujete s vodom i prilagodite količinu soli. Odlučite li se za kremastu juhu od mrkve s čili papričicom svakako koristite i batate, a ako ste ljubitelj juha u kojoj dominira samo okus mrkve, izbacite ih iz sastojaka i očekujte više kašastu teksturu. Mrkva je neizostavan sastojak teletine ispod peke s mladim krumpirom, a nećete požaliti ako se odlučite na avanturu zvanu kolačići s mrkvom i kremom od čokolade.

Lifestyle

Pitanja i odgovori Ukupno 0 pitanja

Postavi
pitanje...