Tražilica

Vrijeme pripreme:

Težina pripreme:

VIDEO RECEPT

Po kategoriji:

Po nazivu:

Lifestyle

AMARANT

Besmrtna pseudožitarica

Njegove dobrobiti prepoznate su još 5000 g. pr. Kr. kada su ga počeli uzgajati američki Indijanci, da bi uskoro osvojio cijeli svijet. Danas se amarant sve češće nalazi u našim tanjurima u bezbroj verzija.

Nutritivno gledajući, amarant ima obilježja i žitarice i mahunarke. Zahvaljujući ukupnom sastavu proteina i aminokiselina, može se smatrati mješavinom riže i graha, a samim time sadrži sve potrebne aminokiseline. Osim proteina i aminokiselina, amarant također obiluje kalcijem i željezom. Za razliku od ostalih sličnih namirnica, njegove nutritivne vrijednosti nalaze se u unutrašnjosti, a ne u ljusci. 

Također obiluje i velikom količinom folne kiseline pa je odličan izbor za trudnice i žene koje planiraju trudnoću jer smanjuje oštećenja neuralne cijevi i rizik od oštećenja mozga kod novorođenčadi za 75 posto. Uz to, pun je vitamina i minerala pa je tako bogat vitaminima B skupine, C, E, magnezijem i vlaknima. Amarant sadrži i peptid lunazinom koji ima antitumorska svojstva. S obzirom na to da ne sadrži gluten, idealan je izbor za sve osjetljive i alergične na ovaj sastojak.

Izgledom sličan prosu, može se pripremati na brojne načine. Za doručak ga kombinirajte s voćem ili jogurtom za ukusan obrok, za ručak u varivima, kao popečke, u salatama i slično, a možete ga jesti i kao desert u obliku pudinga. Od amaranta možete napraviti i odlične kokice koje se pripremaju na jednak način kao i klasične kukuruzne. 

Amarant možete poslužiti i kao prilog uz dodatak povrća i začina. Od njega možete napraviti i ukusan rižoto, kao i kaše za doručak ili večeru. Kombinirajte ga s drugim žitaricama i mahunarkama za još ukusnija variva i juhe. U desertima se odlično slaže s kokosom, zobenim mlijekom i rogačem. Od amaranta možete napraviti i ukusne popečke. Od njega se također radi i brašno koje se sve češće koristi u jelima bez glutena.

Amarant se kuha u omjeru 1 šalica žitarica na 2,5 do 3 šalice vode, a gotov je za 20-ak minuta. Važno ga je s vremena na vrijeme promiješati i podliti vodom po potrebi kako se ne bi zalijepio za dno posude. 

Lifestyle

Pitanja i odgovori Ukupno 0 pitanja

Postavi
pitanje...