Tražilica

Vrijeme pripreme:

Težina pripreme:

VIDEO RECEPT

Po kategoriji:

Po nazivu:

Lifestyle

Halloumi sir

Bezmesni roštilj gušt

Kako se bliži sezona roštilja, tako sve aktualnije postaju namirnice koje se mogu pripremati na grilu. Jedna od njih je i halloumi sir.

Domovina ovog sira je Cipar, ali on je popularan i na jelovniku u tradicionalnim kuhinjama Palestine, Sirije, Libanona. Tradicionalni sir Cipra spada u skupinu polutvrdih sireva koji se pripremaju u slanoj marinadi s izraženim okusom. Izvorno mliječne boje, ovaj sir teksturom je sličan mozzarelli. Halloumi posjeduje visoku točku topljenja i stoga se najčešće priprema na roštilju. Svoja posebna svojstva i otpornost na zagrijavanje posjeduje upravo zbog toga što smjesu prvo zagrijavaju, a tek kasnije stavljaju u slanu marinadu.

 Pripremljen od kozjeg i ovčjeg mlijeka, rijetko kada dodavanjem kravljeg mlijeka, ovaj sir se ne topi i ne mrvi pri zagrijavanju i slobodno se priprema na tavi ili ploči roštilja. Pečenjem grilani komadi sira dobivaju prepoznatljivu hrskavu koricu, ali ostaju sočni iznutra. Osim pečenog, halloumi se može jesti i sirov, ali onda je izraženije slanijeg okusa. U rijetkim prilikama može se kuhati u vodi za pojedinačna jela.

Halloumi sir, kao i druge vrste sireva ima pozitivan učinak na zdravlje, a njegova redovita konzumacija utječe na jačanje imuniteta zbog sadržaja vitamina C, poboljšanje funkcija živčanog sustava zahvaljujući vitaminima B skupine, poboljšanje stanja kože i vida (učinak vitamina A), normalizaciju srčano-krvožilnog sustava zahvaljujući magneziju i kaliju. Jedina mana ovog sira je visoki udio masnoća. Stoga osobama koje kontroliraju unos masti i kalorija svakodnevna konzumacija halloumi sira nije preporučena.

Osim klasičnog bijelog halloumija, na tržištu se može naći i aromatizirani s listićima mente. Takav sir nakon pečenja ima nježan, ali poseban miris metvice koji se idealno uklapa u salate, s brusketama ili u predjelo.   

Svježi sir može malo škripiti pod zubima, ali nemojte misliti da ste dobili sir loše kvalitete nego suprotno – takav sir napravljen je u pravom omjeru i tradicionalnim postupkom. No prilikom prženja, grilanja ili pečenja škripavost nestaje. Najbolje kombinacije pečenog halloumi sira su s grilanim povrćem koje pojačava njegov okus, ali i pomaže kasnijoj probavi ove masne namirnice.

Halloumi sir može se čuvati u vlastitoj slanoj marinadi skoro godinu dana bez da izgubi na kvaliteti, nutritivnim vrijednostima i svježini. 

Lifestyle

Pitanja i odgovori Ukupno 0 pitanja

Postavi
pitanje...