Tražilica

Vrijeme pripreme:

Težina pripreme:

VIDEO RECEPT

Po kategoriji:

Po nazivu:

Lifestyle

SLATKO, A ZDRAVO

Blagdanskim delicijama po svijetu

Za božićne kolače uvijek dobro dođe neka nova inspiracija. Ovog puta odlučili smo istražiti različite kutke svijeta i isprobati neke nove slastice.

Svaka zemlja ima neki svoj blagdanski klasik, no svakome od njih zajednički je nazivnik tradicija pripreme. Omiljeni blagdan većine nas obilježen je veseljem, šarenilom, druženjima s obitelji i prijateljima, ali i neodoljivim kolačima. Teško im možemo odoljeti, a raznovrsni oblici, nadjevi, kreme i sastojci osigurali su im visoko mjesto na listi najpoželjnijih slastica.

Međutim, tradicija pečenja božićnih kolača nije toliko duga kako se čini. Njezin početak smješta se u srednjovjekovnu Europu u 16. stoljeće, kad su u široku uporabu ušli sastojci poput cimeta, sušenog voća, đumbira i badema. U to su vrijeme domaćice počele eksperimentirati s novim dodacima jelima, a kao rezultat su nastale neodoljive blagdanske delicije. Novi se svijet tradiciji pripreme božićnih kolača priključio nešto kasnije, u 17. stoljeću kad su nizozemski moreplovci na novi kontinent donijeli i dašak europske tradicije. 

Baš kao što je i slučaj s domaćim kolačima, i svjetski klasici često imaju neke posebnosti. Savršen primjer su britanske tzv.mince pies, pite punjene mješavinom začina poput klinčića, cimeta i muškatnog oraščića i mljevenog suhog voća. U prošlosti su one bile znak bogatstva domaćina jer se u njezinu pripremu i ukrašavanje ulagao velik trud, a što je pita bila raskošnije ukrašena, bogatstvo domaćina je bilo veće.

Nezaobilazni božićni klasik zasigurno je i stollen, tradicionalni njemački kolač koji se u svojim počecima radio od zobi, brašna i vode, a tek kasnije su u recept ušli ulje, kvasac, sušeno voće i šećer. Smatra se da originalni stollen dolazi iz Dresdena, gdje su 1730. tamošnji pekari ispekli svoju verziju ovog kolača za princa Augusta. Danas tako tek 150 dresdenskih pekara može koristiti pečat kralja Augusta II koji jamči izvornost recepta.

Španjolci pak pripremaju ukusne keksiće polvorones koje rade od samo pet sastojaka – mljevenih badema, brašna, cimeta, svinjske masti i šećera u prahu. U povijesti su se tradicionalno pekli od rujna do siječnja, no danas ih se može naći tijekom cijele godine. Ipak, nekako najviše pašu u božićno vrijeme.

Panettone se udomaćio u cijelom svijetu, pa tako i kod nas, ali je ipak tradicionalno talijanska delicija. U svijetu se najčešće kombinira s toplom čokoladom, likerom od jaja ili sladoledom, a u Italiji mu je nezaobilazan dodatak šampanjac ili prosecco. Iako je priča o njegovom porijeklu zaista mnogo, sve one govore o ljubavi i snalažljivosti, a mi ga bez obzira na to obožavamo i danas.

Lifestyle

Pitanja i odgovori Ukupno 0 pitanja

Postavi
pitanje...