Tražilica

Vrijeme pripreme:

Težina pripreme:

VIDEO RECEPT

Po kategoriji:

Po nazivu:

Lifestyle

POSEBNO UKUSNO

Bogatstvo kozjih mliječnih proizvoda

Isprobajte nove i zanimljive okuse kozjeg mlijeka i jogurta. Ovi će noviteti unijeti malo kreativnosti u vaše jelovnike. Potražite ih na policama SPAR-a pod istoimenim brendom.
 

Kozje mlijeko svima nam je dostupno, ali ga i poprilično rijetko koristimo. Isto vrijedi i za jogurt. Srećom, tu veliku grešku barem malo nadoknađujemo konzumacijom kozjeg sira. Kozje je mlijeko odavno priznato kao supernamirnica, a svoja dobra svojstva prenosi na ostale namirnice koje se od njega proizvode. No njegova je primjena u našim prehranama i dalje nedovoljno česta. I dok će možda neke mučiti intenzivniji okus, drugi ne znaju kako ove proizvode uklopiti u svakodnevnu prehranu.

Riznica nutrijenata

Nutritivne značajke kozjeg mlijeka, a samim time i kozjeg jogurta naveliko su poznate. Ali nije na odmet ponoviti kako ćete iz ovih supernamirnica dobiti pravo bogatstvo važnih nutrijenata. Pa ćete tako iz kozjeg jogurta i mlijeka osim vrlo važnih bjelančevina unijeti i pregršt kalcija, ali i kalija. A uz to što je bogato ovim važnim mineralima, sadrži manje laktoze od običnog kravljeg mlijeka što ga čini lakše probavljivim.

Bogatstvo okusa

Brojne su osobe koje kozje mlijeko i jogurt ne konzumiraju zbog specifičnog i intenzivnog mirisa. I dok su tradicionalni kozji mliječni proizvodi imali popriličnu aromu, danas su nam na raspolaganju brojne blaže varijante. Istovremeno ništa manje bogate nutrijentima, na policama SPAR i INTERSPAR trgovina čeka vas izbor kozjih proizvoda vlastite SPAR robne marke te partnera Ambienta Park i Capra Domestica.  

Kako ih konzumirati

I dok ćete kozje mlijeko i jogurt moći konzumirati samostalne, dodati ih možete i mnoštvu jela. Pa tako kozjim mlijekom zamijenite kravlje prilikom pripreme jutarnje zdjelice žitarica ili kaša. S njime možete pripremiti i deserte koji bude nostalgiju poput klasične riže na mlijeku. Kozji jogurt lijepo će se kombinirati uz chia sjemenke s kojima će stvoriti nutritivno bogat puding. A dodati mu možete i brojno voće poput banane i jabuke s dodatkom cimeta u prahu. Ali i bobičasto voće ako preferirate kiselije okuse. No posebno će dobro kozji jogurt prijati u bliskoistočnom jelu Labneh. Ono je u suštini meki sir koji se proizvodi od jogurta, a izvrsno paše uz taftan kruh i pesto od maslina.

Lifestyle

Pitanja i odgovori Ukupno 0 pitanja

Postavi
pitanje...