Tražilica

Vrijeme pripreme:

Težina pripreme:

VIDEO RECEPT

Po kategoriji:

Po nazivu:

Lifestyle

SVJEŽI ZAČIN

Bosiljak

Kralj među začinima, neodoljivi dodatak crvenoj rajčici, tanjuru tjestenine, pizzi, srž zelenog pesta, najmirisnija teglica na stolu bez koje ne možemo niti želimo.

Bosiljak, grmoliki začin nježnih listova koji broji preko 35 vrsta pa u skladu s time dolazi u različitim bojama – od tonova zelene pa sve do plavičastih i tamnoljubičastih, postao je nezamjenjivi dodatak u većini kuhinja, posebice u mediteranskim zemljama. 

Jednogodišnja je biljka koja najbolje uspijeva u toplim i suhim uvjetima, no ako joj oni odgovaraju, cvjeta i nekoliko puta godišnje. Dobro uspijeva u zatvorenim prostorima, ali treba paziti da ima dovoljno svjetla. U toplijim dijelovima godine potrebno ga je češće zalijevati i osigurati mu teglicu s rupama, odnosno drenažni sloj da se višak tekućine rasporedi. U adekvatnim uvjetima raste vrlo brzo, a rast možete potaknuti i redovnim obrezivanjem. Višak listića, ako ne znate što biste s njima učinili, osušite, pretvorite u ulje ili zaledite prelivene maslinovim uljem.

Na neodoljivi miris bosiljka rijetko tko ostane ravnodušan, no tu je i njegova blagotvornost na organizam. Među najpoznatijima po tom pitanju je zasigurno tzv. sveti bosiljak, vrsta koja je već tisućama godina neophodan dodatak raznim pripravcima za liječenje u ayurvedi. Naime, bosiljak sadrži esencijalna ulja koja su odličan antioksidans, jačaju imunitet, djeluju protuupalno i antialergijski.

Nježnog, cvjetnog mirisa, bosiljak je vrlo prilagodljiv začin. Na ovim područjima najčešće upotrebljavamo slatki bosiljak, a tradicionalno se najviše koristi u talijanskoj kuhinji. Odlično će ići uz druge mediteranske trave poput ružmarina, origana, mente i peršina, neizostavan je u pestu uz češnjak, a u Italiji obogaćuje svaki tanjur s rajčicom. Od sireva se slaže s mozzarellom i onima kozjeg podrijetla, sljubit će se i s piletinom te zelenim lisnatim povrćem, tikvicama i patlidžanom. Salate će postati ukusnije ako uz maslinovo ulje i balzamični ocat dodate i svježi bosiljak. Jagode i bosiljak su već pomalo i klasik, ali i breskve, nektarine, marelice, lubenica, mango, limun i naranče su dobra kombinacija s njim. Zato sljedeći put zgrabite voćku po želji, dodajte malo meda, listiće bosiljka i uživajte u laganoj poslastici!

Lifestyle

Pitanja i odgovori Ukupno 0 pitanja

Postavi
pitanje...