Tražilica

Vrijeme pripreme:

Težina pripreme:

VIDEO RECEPT

Po kategoriji:

Po nazivu:

Lifestyle

OMILJENA HRANA

Carstvo obožavanih pizza

Jelo koje je zaludilo čitav svijet dolazi u raznim okusima i oblicima, ali je najfinija kad ju jedemo u društvu

Možemo reći da je ovo mnogima omiljeno jelo staro gotovo kao čovječanstvo samo, a verzija imena pizza prvi puta se javlja prije više od tisuću godina u tekstu koji je pronađen na jugu Italije. Već na samim počecima omiljeni nadjev bili su svinjska mast, češnjak, sol, bosiljak i sir. Grci su ju nadijevali maslinovim uljem, sirom i aromatičnim biljem, a ljubitelj ovog jela bio je i perzijski kralj Darije čiji su vojnici jeli pizzu nadjevenu sirom i datuljama.

No kad se „rodila“ suvremena verzija ovog slasnog zalogaja? Povijest kaže krajem 18. ili početkom 19. stoljeća u Napulju i sve do 1830. prodavala se na uličnim štandovima i otvorenima izlozima pekarnica, a ta se tradicija održala sve do danas. Prve talijanske pizzerije prodavale su samo dvije vrste – pizzu marinaru i margheritu, a one su i danas najpopularnije među Talijanima.

A znate li kako je nastala pizza margherita? Legenda kaže da je talijanski pizza majstor Raffaele Esposito u čast dolaska kraljice Margarite Savojske u Italiju pripremio tri verzije pizze, od kojih je jedna predstavljala talijansku zastavu, a upravo je nju kraljica odabrala i – ostalo je povijest!

Iako se Italija smatra domovinom pizze, njezine varijante postoje diljem svijeta. Tako primjerice Brazilci svoju nadijevaju graškom, francuska verzija na vrhu ima pečeno jaje, a u Kini je osobito popularna pizza s korom u koju su poslagane mini hrenovke.

U današnje vrijeme zaista dolaze u mnoštvu kombinacija okusa. Slanina, pršut, kobasice jakim su mesnim okusima oplemenile klasičnu šunku. Svježa paprika, rajčica, rukola i bosiljak daju svježinu i lakoću okusa i odlična su ravnoteža masnim sirevima i slanim mesnim delicijama. Naravno, tu su feferoni i mnoštvo ljutih papričica koje najčešće dolaze u paru s osvježavajućim kiselim vrhnjem. A ne trebamo ni pričati o okusima koje na pizzu donose fini morski plodovi poput kozica i dagnji te voljena tuna s rajčicom. 

Varijanti je mnogo, dodataka još više, zato zgrabite komad i uživajte!

Lifestyle

Pitanja i odgovori Ukupno 0 pitanja

Postavi
pitanje...