Tražilica

Vrijeme pripreme:

Težina pripreme:

VIDEO RECEPT

Po kategoriji:

Po nazivu:

Lifestyle

TOTALNO MLJAC

Čokoladni tartufi

Otkrijte čaroban svijet kremastih okruglica od čokolade punjenih neodoljivim aromama koje će zauvijek promijeniti vaše dosadašnje iskustvo s desertima.

Legenda kaže da su čokoladni tartufi stvoreni igrom slučaja u dalekoj Francuskoj. Tamo su živjela dva slastičara. Jedan koji je uvijek želio iznenaditi goste nečim novim pa je neprestano eksperimentirao i drugi koji je više bio sklon klasičnim pripremama slastica, ali je sasvim slučajno čokoladu prelio vrućim vrhnjem i ostao iznenađen potencijalom dobivene smjese. Smjesu je potom oblikovao u kuglice i uvaljao u kakao. I tako je nastao čokoladni tartuf. Njegov naziv često izaziva nedoumice i važno je naglasiti da to nije čokoladna poslastica s tartufima, već naziv potječe od grubog, nepravilnog oblika slastice uvaljane u kakao prah koji podsjeća na istoimenu gljivu. I tu prestaje svaka sličnost.

Baza čokoladnih tartufa bogata je čokoladna krema naziva ganache koja se radi od čokolade i slatkog vrhnja, ponekad i malo maslaca za bogatiju teksturu. Recept se zapravo nije ništa značajno promijenio od legendarne anegdote s francuskim slastičarom. Gustu kremu potrebno je oblikovati u nepravilne kuglice i zatim uvaljati u kakao prah. I to je temelj na kojemu se mogu graditi različite verzije čokoladnih tartufa. Likeri, arome, orašasti plodovi, korica citrusa, suho voće, uglavnom začini koji komplementiraju bogatstvu kvalitetne čokolade, svi su oni dobrodošli u čokoladnim okruglicama.

ČOKOLADA

Odaberite tamu čokoladu bolje kvalitete. Kušajte je, ako vam nije fina, neće ni tartuf biti fin, zato pripazite pri odabiru.

ŠEĆER I SLADILA

Slatko vrhnje razblaži tamnu čokoladu te nije potrebno dodavati šećer. Ipak, ako ste ljubitelj slađih okusa, slatko vrhnje zasladite šećerom, medom ili sladilom po izboru ili pak koristite mliječnu ili bijelu čokoladu u omjeru minimalno 2,5 : 1 za mliječnu, odnosno minimalno 3 : 1 za bijelu čokoladu.

MASLAC

Ubacivanjem maslaca u čokoladu s vrhnjem dodajete notu kremoznosti, a i dodatno stabilizirate smjesu. No maslac se može izostaviti bez posljedica.

GLAZURA

Ako želite hrskavi moment, kuglice uvaljajte u čokoladu otopljenu na pari, a zatim po izboru i u gorki kakao prah te ostavite da se stisne.

AROME

Želite li poboljšati okus tartufa, preko sjeckane čokolade prelijte likere po želji zajedno sa slatkim vrhnjem. Ako se želite poigrati začinima – čilijem, cimetom, paprom, koricama citrusa, kardamomom i slično, najbolje ih je dodati u vrhnje koje ćete lagano zagrijavati pa procijediti prije prelijevanja čokolade da se odstrane komadići začina. Takav postupak se zove – infuzioniranje.

Lifestyle

Pitanja i odgovori Ukupno 0 pitanja

Postavi
pitanje...