Tražilica

Vrijeme pripreme:

Težina pripreme:

VIDEO RECEPT

Po kategoriji:

Po nazivu:

Lifestyle

SPAR VITAL MANUKA MED

Čudo prirode

Med je najsavršeniji proizvod prirode, a manuka med nosi krunu jednog od najboljih medova na svijetu. Na SPAR-ovim policama potražite ga pod Vital brendom.

Da je med pravo pravcato čudo to znamo – zdrav, superhrana, nekvarljiv i vječan izvor imuniteta i dobrog zdravlja. U medu su gotovo svi sastojci koji grade ljudski organizam. U njemu su minerali, aminokiseline, visoko vrijedne organske kiseline poput mravlje, jabučne, limunske, octene i jantarne pa pigmenti, razni derivati klorofila, vosak, inulin i elementi kompleksa vitamina B.

Kod nas je uobičajen bagremov, kaduljin, kestenov, lavandin, cvjetni, livadni i lipov med, ali ima i jedan sasvim neobičan i egzotičan med – manuka koji zovu najzdravijim na svijetu.

Od davnina Maori koriste manuku za jačanje imuniteta i zacjeljivanje rana. Manuka grm ne može se kultivirati pa je proizvodnja meda moguća samo u divljoj, netaknutoj prirodi Novog Zelanda. Manuka cvate ljeti, a intenzivan miris daju lijepi, bijelo-ružičasti cvjetovi koji privlače pčele. U posljednjih 20-ak godina pokazalo se da je med od manuke jedinstven jer je drvo endem Novog Zelanda. Cvjetni med koji stvaraju pčele skupljajući nektar s grmova manuka cvjetova gotovo je odmah osvojio svijet. Novi Zeland, naime, ima mnogo endema, a jedan je i ovo drvo koje cvate ljeti kad su i novozelandske pčele najzaposlenije. Ono što iznenađuje su sastav i učinak meda koji su starosjedioci koristili odavno.

Manuka med ima najjače protuupalno i antibakterijsko djelovanje, snažan je saveznik kod slabog imuniteta, refluksa, bolova i upalnih procesa u želucu,djelovanja afta, kroničnog bronhitisa, bronhijalne astme, rinitisa, sinusitisa, dermatitisa, psorijaze, niskog željeza u krvi. 

Tisućama godina med je poznat po svojim blagotvornim i zacjeljujućim učincima, čovjekov je vjerni pomagač u održavanju zdravlja i imuniteta cijelog organizma. Neke vrste meda od posebnih biljki učinkovitije su od drugih, a med od manuka biljke s Novog Zelanda jedan je od njih. 

Kako uzimati manuka med? Samo jedna do tri čajne žličice meda dnevno za sve osim onih koji su alergični na pčelinje proizvode ne čini veliki problem, ali čini razliku. 

Vital manuka med je svakako poželjan u svakom domu, a uz sve medove koje imamo, ovaj je dobrodošao novi član.

Lifestyle

Pitanja i odgovori Ukupno 0 pitanja

Postavi
pitanje...