Tražilica

Vrijeme pripreme:

Težina pripreme:

VIDEO RECEPT

Po kategoriji:

Po nazivu:

Lifestyle

Svježe začinsko bilje

Dodajte zelenilo u svoj tanjur

Teško je zamisliti miješanu salatu ili sočno pečenje bez dodatka svježih začina. Ali koje od njih je najbolje?

Svježi začini nadopunjavaju skoro svako jelo. Zahvaljujući pravilno odabranom zelenom dodatku vaše jelo može postati gastro hit jer će biti zanimljivo, korisno i zdravo. Brojne vrste svježeg začinskog bilja mogu biti u istoj mjeri nutritivno vrijedne kao i druge namirnice, poput povrća ili voća jer je bogato vitaminima, mineralima i eteričnim uljem. A neodoljivi plus konzumacije svježih mirodija je njihova niska kaloričnost. Istražili smo najpopularnije.

Peršin je jedna od najpopularnijih biljaka koja se koristi kao svježi začin. Listovi svježeg peršina sadrže jednaku količinu vitamina C kao i limun. Ova biljka može biti konkurencija i mrkvi po količini karotena. Svakodnevna konzumacija peršina u stanju je nadopuniti nedostatak potrebnih minerala, poboljšati vid i normalizirati povišeni tlak. Peršin se uklapa skoro u svako jelo. Dodajte ga u salate, mesu, ribi ili divljači ili u kuhana jela, juhe, gulaše i umake. Kod konzumacije korijena peršina, bolje ga je staviti na početku pripreme jela.

Nezaobilazan dodatak proljetnim jelima je mladi luk. Ova biljka pravo je blago za organizam jer obiluje brojnim nutrijentima koji našem organizmu nedostaju na izmaku zime i na početku proljeća. Fitoncidi luka dezinficiraju prostor, uništavajući bakterije i viruse u zraku. Osim toga, zeleni dio mladog luka pomaže organizmu svladati proljetni umor, a fosfor i kalcij koje sadrži pozitivno utječu na stanje zuba.

Vrlo intenzivan miris imaju listovi svježeg korijandra. Na prvi pogled su jako slični listovima peršina, ali su prepoznatljivi po svom mirisu. Najčešće se koristi kao začin u mesnim jelima i juhama. U proljeće su listovi korijandra savršen dodatak za detoksikaciju jer pospješuju izbacivanje teških metala iz organizma. Svježe sjeckani listovi korijandra nisu samo ukras na vašem tanjuru nego zahvaljujući snažnim eteričnim uljima i stimuliraju apetit.

Klasičan svježi začin brojnih talijanskih specijaliteta je bosiljak. On je pravi kralj profinjenih jela zbog svoje nježne i ugodne arome. Čest sastojak salata, juha i hladnih predjela bosiljak je izvor željeza, kalcija, vitamina A i K za naš organizam. Povećava apetit, smatra se prirodnim afrodizijakom i savršeno se uklapa u jela s mesom, ribom, povrćem, jajima, ali i s drugim začinskim biljem kao što su peršin i menta.

Lifestyle

Pitanja i odgovori Ukupno 0 pitanja

Postavi
pitanje...