Tražilica

Vrijeme pripreme:

Težina pripreme:

VIDEO RECEPT

Po kategoriji:

Po nazivu:

Lifestyle

Rođakinja limuna

Egzotično voće Azije za ljetno osvježenje

Većina ljudi misli da je limeta plod koji je nastao selekcioniranjem limuna. Ali upravo suprotno – ova najbliža rođakinja limuna rasla je prije pojave poznatog nam žutog agruma.

Limeta je citrusno voće koje ima vrlo dugu povijest i samostalan je predstavnik obitelji agruma. Dok je ova zelena ljepotica stara više od tisuću godina, limun je rezultat prirodne selekcije.

Drva limete počela su se uzgajati još u 19. stoljeću, a danas plantaže ovog egzotičnog voća rastu u Zapadnoj Africi, Brazilu, Meksiku i na jugu SAD-a. Ipak, najsočnije rastu u Indiji, Šri-Lanki i Jugoistočnoj Aziji jer im vlažna i žarka klima ove regije savršeno odgovara.

Limeta s ostalim citrusima dijeli dovoljno sličnosti, ali ipak ima i puno različitosti. Ovo voće je rekorder među agrumima po količini vitamina C, koji je za naš imunitet savršen obrambeni štit. Plodovi limete obiluju vitaminima K, A, E, niacinom i vitaminima B skupine. Od minerala sadrže kalij, cink, fosfor, kalcij, natrij, željezo te eterična ulja.

Sok limete sprječava razvoj karijesa, a zube čini bijelima jer uništava štetne bakterije. Eterična ulja ovog agruma stimuliraju probavni sustav, čiste organizam od štetnih tvari, ali i normaliziraju metabolizam.

Osim šti ima niz zdravstvenih prednosti, limeta je također i niskokalorično voće. Na 100 grama voća sadrže samo 30 kalorija. Njen sok nezamjenjiv je sastojak jela Jugoistočne Azije poput riže, mesnih jela, deserta i salata. Vrući čaj s kriškom limete ili osvježavajuće piće s njezinim sokom na istoku su jednako popularni kako i sama jela.

Kod kupnje limete dajte prednost čvrstim plodovima sa sjajnom i glatkom korom, čak i najmanje ogrebotine će pokvariti ovo voće. 

Lifestyle

Pitanja i odgovori Ukupno 0 pitanja

Postavi
pitanje...