Tražilica

Vrijeme pripreme:

Težina pripreme:

VIDEO RECEPT

Po kategoriji:

Po nazivu:

Lifestyle

SUPERHRANA U PRAHU

Hranjivi dodaci puni nutrijenata

Pojam superhrane zasigurno vam je već poznat, a ona u prahu idealan je dodatak uravnoteženoj prehrani. Možete ih dodati u smoothije, doručak s mlijekom i druga jela.

Bez obzira na to želite li se riješiti stresa, poboljšati stanje svog organizma ili jednostavno unijeti dozu zdravlja na vaš meni, potražite superhranu u prahu. Iako ih postoji velik broj, spomenut ćemo samo neke.

Jedan od vjerojatno najpoznatijih superprahova zasigurno je maca. Poznat i kao peruanski ginseng, korijen ove biljke ima stimulirajuće djelovanje. Maca prah bogat je izvor vitamina B, kalcija, proteina, vitamina C, bakra i joda. Osim što je odličan podizač energije, ovaj prah smanjuje stres, regulira hormonalni disbalans, ali i pozitivno djeluje na san.

Među superprahovima nalazi se i matcha. Već stoljećima poznat Japancima, sve više osvaja i zapadni svijet. A njegove prednosti su mnogobrojne. S obzirom na to da se u odnosu na obični zeleni čaj uzgaja na drugačiji način, ima puno jača svojstva od njega. Matcha prah tako umiruje, pomaže u sagorijevanju masnoća, potiče metabolizam, pomaže u regulaciji šećera u krvi i snižavanju LDL kolesterola. Također je dobar za oralno zdravlje i pomaže kod upala.

Plavozeleni prah spiruline itekako je poželjan u održavanju zdravlja. Dobiva se od morske alge zbog čega može imati pomalo 'travnat' okus, no neka vas to ne odbije. Spirulina je itekako odličan saveznik u održavanju organizma u formi. Bogata je vitaminom B12, proteinima, klorofilom, kalcijem, vitaminom A, željezom, magnezijem i aminokiselinama zbog čega ulazi u skupinu namirnica s najbogatijim udjelom nutrijenata. Konzumirati ju možete u smoothijima, a pomaže kod regulacije krvnog tlaka, održava srce i jetru zdravima te pomaže u gubitku suvišnih kilograma.

Superprah koji se gotovo redovno nalazi na našim menijima zasigurno je kakao koji je prava riznica nutrijenata. Naravno, govorimo o sirovom kakau. Antioksidansi, vitamini, minerali, fitonutrijenti samo su neki od sastojaka zbog kojih se kakao našao na našoj listi. 

Još jedna alga nalazi se na listi superprahova. Riječ je o kloreli, algi bogatoj karotenoidima, proteinima, aminokiselinama, željezom, magnezijem i mineralima u tragovima. Također sadrži i vitamine B skupine, vitamine C, E i beta karoten te vlakna. Pomaže u održavanju kože zdravom i lijepom te snižava kolesterol. 

Lifestyle

Pitanja i odgovori Ukupno 0 pitanja

Postavi
pitanje...