Tražilica

Vrijeme pripreme:

Težina pripreme:

VIDEO RECEPT

Po kategoriji:

Po nazivu:

Lifestyle

PROTIV GLAVOBOLJE

Hranom protiv boli

Glavobolja nije nimalo ugodna pojava. No prije nego što posegnete za tabletama protiv bolova, krenite u kuhinju i radije odaberite namirnice koje će jednako učinkovito djelovati protiv glavobolje.

Svi smo se barem jednom u životu susreli s manje ili više intenzivnom glavoboljom. Iako nam u tim trenucima to ne padne napamet, ali brojne namirnice pomažu u njezinom olakšavanju, zahvaljujući svojim vrijednim sastojcima. Stoga, umjesto da odmah posežete za tabletama protiv bolova, radije iskušajte neku od ovih namirnica i olakšajte si.

Banane

Ovo voće bogato je kalijem i magnezijem koji iznimno učinkovito uklanjaju glavobolje. Kalij i magnezij minerali su koji odlično pomažu kod bolova pa ukoliko niste ljubitelj banana potražite druge namirnice koje obiluju ovim elementima.

Špinat

Kao i drugo zeleno lisnato povrće, i špinat je odličan borac u borbi protiv neugodnih bolova. Ovo povrće sadrži riboflavin, odnosno vitamin B5 koji sprječava pojavu glavobolja. Špinat također pomaže u širenju krvnih žila i poboljšavanju cirkulacije što također pomaže kod glavobolja.

Tekućina

Najčešći uzrok glavobolje je dehidracija. Zbog toga biste trebali unositi dovoljne količine vode ili druge tekućine poput čaja, smoothija, prirodnih sokova i slično. Na taj ćete način redovito hidratizirati organizam i spriječiti pojavu glavobolje.

Kofein

Kava i crni čaj pomažu u sprječavanju glavobolje, ali sve dok ste umjereni u njihovoj konzumaciji. Kofein potiče cirkulaciju i time širi krve žile, a nalazi se čak i u nekim lijekovima protiv glavobolje.

Cjelovite žitarice i orašasti plodovi

Preskakanje obroka također može biti uzrok glavobolje. Kako biste to izbjegli i zadržali razinu glikemijskog indeksa normalnom, jedite redovito i to po mogućnosti obroke bogate cjelovitim žitaricama koje obiluju nutrijentima koji pomažu kod bolova. Isto vrijedi i za orašaste plodove.

Cimet

Osim što divno miriši, cimet je također odličan kod liječenja glavobolje. On ima sposobnost zagrijavanja koje širi krvne žile pa žličicu cimeta pomiješajte sa žličicom vode i nanesite na čelo i sljepoočnice. Lezite mirno otprilike pola sata i glavobolja bi trebala prestati.

Đumbir

Osim što je savršeni saveznik u borbi protiv prehlade, đumbir pomaže i kod glavobolje, ali i mučnine koja je često njezina nuspojava. Odrežite manji komad đumbira i žvačite ga, a bol će uskoro proći. 

Lifestyle

Pitanja i odgovori Ukupno 0 pitanja

Postavi
pitanje...