Tražilica

Vrijeme pripreme:

Težina pripreme:

VIDEO RECEPT

Po kategoriji:

Po nazivu:

Lifestyle

ČARI REGIONALNE KUHINJE

Istarski spoj mora i kontinenta

Različiti povijesni, zemljopisni i kulturni utjecaji stvorili su očaravajuću fuziju koja čini istarsku gastronomiju. Savršeno jednostavna, ali neodoljivo ukusna, ova kuhinja osvaja svojim okusima.

Brojne kulture koje su kroz stoljeća ostavile traga u Istri, od romanske preko germanske pa sve do slavenske, uvelike su utjecale na jela ovog kraja. Ipak, najznačajniji zasigurno je imala Venecija. Osim kulturnih, povijesne i zemljopisne prilike također su dale svoj doprinos. 

Istarska gastronomija savršen je spoj kopna i mora. S jedne strane morski plodovi i riba, a s druge mesna jela od slavnog istarskog goveda, pršuta sušenog na buri, janjetine, u kombinaciji s finim sirevima, aromatičnim šparogama i nezaobilaznim tartufima nude ukusne zalogaje za svakoga. Jela ovog kraja karakterizira jednostavnost, što je naslijeđe namirnicama siromašne prošlosti. No ne dajte se zavarati, kvalitetne namirnice itekako nadoknađuju kvantitetu, a istarske delicije diče se izvrsnošću.

Karakteristična jela Istre zasigurno su maneštre i raznovrsne tjestenine, od kojih su najpoznatije pljukanci i fuži. Spojene s jednostavnim i sočnim šugovima od kokoši, srdela, sa šparogama i drugima čine jedna od najupečatljivijih jela. Ljubitelje nešto konkretnijih okusa svakako će oduševiti janjetina ispod peke uz dodatak povrća, dimljeni ombolo ili, pak, kobasica s kiselim kupusom. Buzare sa škampima i drugi morski plodovi osvojit će čak i najzahtjevnije gurmane. 

Maslinovo ulje ima posebno mjesto u istarskoj gastronomiji. Može ga se naći u gotovo svakom jelu, a nađete li se u Istri, svakako probajte istarsku supu od maslinovog ulja, vina i kruha. Ipak, najupečatljivija asocijacija ove kuhinje definitivno je tartuf. Jesenski bijeli i ljetni crni, nezaobilazan je dodatak jednostavnih tjestenina, a navodno ima i afrodizijačka svojstva.

Nakon uživanja u očaravajućim jelima, sve treba završiti finom kapljicom, po kojima je Istra nadaleko poznata. Istarska malvazija (bijelo) i teran (crno) vina su koja se najviše ističu. Ne smijemo zaboraviti i na muškat, žlahtinu, ali ni rijetke autohtone sorte borgonju i hrvaticu. Među ljubiteljima finih vina na posebnom je glasu morski pjenušac od žlahtine. Žlahtina koja godinu dana odleži na morskom dnu na dubini od tridesetak metara, zaštićena od svjetlosti i kisika dobiva posebnu aromu i posebno mjesto među vinima.

Lifestyle

Pitanja i odgovori Ukupno 0 pitanja

Postavi
pitanje...