Tražilica

Vrijeme pripreme:

Težina pripreme:

VIDEO RECEPT

Po kategoriji:

Po nazivu:

Lifestyle

NAKON LUDE ZABAVE

Izliječite mamurnost

Blagdanski period obilježen je brojnim zabavama i novogodišnjim slavljima. A uz dobre zabave često ide i koja kapljica više. No uz nekoliko dobrih namirnica izbjeći ćete negativne posljedice.

Nakon dobre zabave i nekoliko pića jutro poslije može biti itekako teško. Mučnina, glavobolja i sveukupno loše stanje rezultat su koje kapljice previše. Ovo su najčešće posljedice dehidracije koju uzrokuje alkohol. Upravo zato biste odmah ujutro trebali popiti čašu vode. Poželjno bi bilo i tijekom noći piti vode kako biste se ujutro probudili s blažim posljedicama.

Iako vam hrana nije na listi prioriteta, ipak biste trebali nešto pojesti. Neka to budu tost, jaja, banane ili kruh s cjelovitim žitaricama koji će smiriti želudac i vratiti vam potrebne nutrijente. No nemojte odmah pretjerivati, radije za doručak pojedite nešto manju količinu.

Ručak je vrijeme kada već možete pojesti konkretniji obrok. Neka to bude juha od rajčice, grah, nešto kiselo poput sarme, špinat, mrkva, pileća ili povrtna juha, povrće s grila i slično. Važno je samo da unosite dovoljnu količinu vitamina i minerala koji se tijekom pijenja alkohola gube. 

Odlična pomoć kod mamurluka bit će i izotonična pića koja će vratiti izgubljene elektrolite, a slično će djelovati i kokosova voda koja sadrži i do pet elektrolita koji se nalaze u našem organizmu. Kod mučnine će pomoći đumbir (čaj, sušeni ili svježi) ili čaj od mente koji će smiriti želudac. Dobro rješenje bit će i čaj od kamilice.

U liječenju posljedica veće količine alkohola pomoći će i odmor. Vrlo je važno da se dobro naspavate, a nakon odmora prošećite. Izbjegavajte teže fizičke aktivnosti, ali lagana šetnja i svjež zrak svakako će pomoći u bržem oporavku. Namirnice koje će također pomoći u liječenju mamurluka su češnjak, mlijeko, orašasti plodovi, maslinovo ulje i tunjevina koji tijelu vraćaju izgubljene vitamine i minerale, a ne opterećuju želudac. 

No postoje namirnice koje biste svakako trebali izbjegavati. Iako je poslovica klin se klinom izbija naveliko poznata, ipak nakon burne noći izbjegavajte piti alkohol jer ćete učiniti još veću štetu. Također izbjegavajte narančin i limunov sok jer će kiselina još više uznemiriti želudac. Kavu biste isto tako trebali izbjegavati jer i ona, baš kao i alkohol, ima diuretičko djelovanje.

Lifestyle

Pitanja i odgovori Ukupno 0 pitanja

Postavi
pitanje...