Tražilica

Vrijeme pripreme:

Težina pripreme:

VIDEO RECEPT

Po kategoriji:

Po nazivu:

Lifestyle

ŠARENILO BOJA I OKUSA

Jednostavni i pikantni Meksiko

Gastronomski vrlo živopisan Meksiko kolijevka je zanimljivih jela čiji puni okusi oduševljavaju svakim zalogajom.

Tortilje, tacosi, quesadille i zanimljivi umaci najpoznatija su meksička jela, no njihova je gastronomija puno više od ovih nekoliko omiljenih zalogaja. Ovoj srednjeameričkoj zemlji svijet može zahvaliti na čokoladi, vaniliji, kikirikiju i zanimljivim začinima. Iako su Meksikanci do dolaska osvajača svoju prehranu zasnivali na kukuruzu i čili paprikama, po njihovu dolasku u svoju su kuhinju uvrstili piletinu, svinjetinu, češnjak i rižu. Njihova je gastronomija osvojila svijet jednostavnom pripremom, tortiljama i finim začinima u kojima predvodi korijandar. 

Kao i kod svake zemlje, tako se i kod Meksika prehrana i upotreba namirnica razlikuju od regije do regije. Tako ćete na sjeveru uglavnom pronaći mesna jela, na jugoistoku dobro začinjenu kombinaciju povrća i piletine, a u okolici Veracruza morske delicije. Najpoznatija jela svakako su tacosi, enchiladeburrita i fajite, no sve je popularnija kombinacija meksičke i teksaške gastronomije pod tex-mex imenom.

Osnovu većine slanih jela čine tortilje koje se uglavnom spravljaju od kukuruznog brašna. Međutim, za jela koja zahtijevaju savinute tortilje najbolje je koristiti one spravljene od pšeničnog brašna jer su najmekše i najpodatnije.

Na popisu vrhunskih meksičkih delicija sam vrh osvaja chili con carne. Ova vrsta gulaša odlično stapa okuse komadića mesa i povrća oplemenjenih ljutim umakom od čilija u koji za kraj možete dodati kockicu tamne čokolade kako biste okus doveli na novu razinu.

Da je meksička kuhinja spremna za svaku prigodu, dokaz su fini i hrskavi nachosi. Ova kombinacija tortilja čipsa s rajčicom, jalapeño papričicama i polutvrdim sirevima idealna je grickalica za svako druženje.

Posebna senzacija meksičkih okusa dolazi u slatko-ljutom obliku u neodoljivoj kombinaciji zanimljivih deserta koji će upotpuniti svaku meksičku fiestu.

Lifestyle

Pitanja i odgovori Ukupno 0 pitanja

Postavi
pitanje...