Tražilica

Vrijeme pripreme:

Težina pripreme:

VIDEO RECEPT

Po kategoriji:

Po nazivu:

Lifestyle

MESNA ŠTRUCA

Jednostavno, praktično i super ukusno

Jelo koje je poznato od davnina, danas je postalo simbol jednostavnosti i skromnosti. No okus mesne štruce naprosto nema premca.

Mesna štruca ili barem neka njezina verzija poznata je od davnina. U svojoj rimskoj kuharici spominje ju i poznati Apicije, a od samih početaka bila je skromno jelo. U počecima se radila od usitnjenih komadića mesa u kombinaciji sa začinima, kruhom namočenim u vinu i pinjolima. Srednji vijek također je imao svoju verziju štruce, mesu su se uz začine dodavali i suho voće i orašasti plodovi te su se oblikovali u oblik pite.

No mesna štruca možda je ipak najpoznatija kao tradicionalno američko jelo gdje se prvi puta javlja u 18. stoljeću zahvaljujući nizozemskim doseljenicima. Naime, oni su ostatke mesa na kostima svinje koji su ostali nakon uklanjanja ostalih komada pri klanju strugali, miješali s jetrima, srcima i plućima i potom dodavali kukuruzno brašno i začine. Smjesu su oblikovali u štruce, rezali na kriške i pekli. Njezina dostupnost postala je veća izumom stroja za mljevenje mesa pa su sirovine postale dostupnije i jeftinije. Zbog svoje jednostavnosti i jeftinih sastojaka, domaćice su u mesnoj štruci pronašle rješenje za sve manje slobodnog vremena.

Danas ovo jelo uživa popularnost koju zaslužuje. Iznimno je prilagodljivo pa ju možete raditi od bilo koje vrste mljevenog mesa, a dodati joj možete zaista čitav spektar namirnica. Može biti potpuno jednostavna ili štruci možete dodati i egzotične začine za profinjeni dojam. Zgodna je i jer ju možete jesti više dana pa je odlično rješenje kad vam se ne da kuhati.

Inspiracija je mnogo i samo je vaša mašta granica kad su kombinacije u pitanju. Mi vam predlažemo klasičnu, rustikalnu štrucu koja je svršen spoj mesa, začina i vina. Mesna štruca odlično ide i s povrćem koje će vam dati potrebnu dozu vitamina i minerala, a posebno ukusna bit će premažete li ju umakom od rajčice. Niste li ljubitelj mesa ili želite isprobati nešto novo, štruca od sjemenki veganska je verzija klasičnog jela koja pokazuje da, kad je ovo jelo u pitanju, granice zaista ne postoje.

Lifestyle

Pitanja i odgovori Ukupno 0 pitanja

Postavi
pitanje...