Tražilica

Vrijeme pripreme:

Težina pripreme:

VIDEO RECEPT

Po kategoriji:

Po nazivu:

Lifestyle

INTERNACIONALNA KUHINJA

Jela hladne Skandinavije

Osim zanimljive kulture, daleku Skandinaviju krasi i jako fina kuhinja. Bogata prošlošću, ova je gastronomija iskoristila najbolje što joj krajolik pruža. A svoj utjecaj dali su i stari Vikinzi.

Pomalo tajnovita i nepoznata, skandinavska kuhinja najviše je rezultat hladne klime koja je utjecala i na jela i način njihove pripreme. Kako bi preživjeli zimske mjesece, stanovnici su se morali prilagoditi uvjetima. Upravo zato, morali su pronaći razne načine očuvanja namirnica, a jedan od najpoznatijih zasigurno je sušenje i soljenje ribe, što su naučili već stari Vikinzi. 

A upravo je prošlost najviše utjecala na suvremenu gastronomiju Skandinavije. Neki od recepata stari su i nekoliko stotina godina, a zanimljivo je da nisu nigdje zapisani već se prenose s koljena na koljeno usmenom predajom. Jedna od najvećih delicija ovih krajeva je soljeni dimljeni losos koji je, pripremljen sa šećerom, bijelim paprom, soli i koprom, popularan i u Danskoj. 

Što se tiče namirnica, najviše prevladavaju riba, perad, svinjetina i povrće poput repe, krastavaca, krumpira, hrena, peršina, kopra, ali i pečene i dimljene jabuke. Ono što je karakteristično za skandinavsku gastronomiju su jednostavan način pripreme jela i prirodni okusi. Sve što koriste, uzimaju iz mora, jezera i zemlje koji ih okružuju i time stvaraju pravu simbiozu s prirodom. A osim prirode, nezaobilazan dio ove kuhinje je i povijest. Potomci Vikinga, naime, još uvijek konzumiraju jela koja su jeli njihovi preci. Tako se, primjerice, na tanjurima Norvežana i dan-danas može naći odrezak kita, za koji kažu da ima gotovo isti okus kao govedina ako se pravilno marinira i peče.

Osim dimljenog lososa, iz Skandinavije nam je stigao i obožavani švedski stol. U Norveškoj se zove koldtbord, u Danskoj je znan kao det kolde bord, a sastoji se od niza toplih i hladnih jela koje gosti uzimaju sami koliko žele. Što se tiče jela, ona riblja su osobito popularna. Bakalar se, osim sušen, konzumira i pržen s povrćem na yufka kruhu. Popularno jelo je zapečeni krumpir s haringom kojem poseban okus daje vrhnje.

Ipak, najčešća asocijacija na skandinavske delicije zasigurno su mesne okruglice. Pripremljene od raznih vrsta mesa, uglavnom se poslužuju uz pire nekog od povrća i džem od brusnica. Vrlo je popularan i danski hladni sendvič smorrebrod. Kad su deserti u pitanju, tada se na stolu često nađe lussekatt, pecivo od dizanog tijesta kojem se dodaju šafran i cimet ili muškatni oraščić koji mu daju posebnu aromu.

Lifestyle

Pitanja i odgovori Ukupno 0 pitanja

Postavi
pitanje...