Tražilica

Vrijeme pripreme:

Težina pripreme:

VIDEO RECEPT

Po kategoriji:

Po nazivu:

Lifestyle

Slastičarski zanat

Kalupi za najbolje slastice

Siguran uspjeh slasticama jamči kvaliteta sastojaka, točna i provjerena receptura, ali i izabrani kalup. 

Današnja ponuda kalupa pruža široki izbor doslovno svega za najbolje kolače, torte i deserte. Ako u trgovini dobro pogledate red sa slastičarskim potrepštinama, na jednoj ćete polici naći veliki izbor limenih, emajliranih, staklenih, keramičkih ili silikonskih kalupa. Svaki od njih je drugačiji materijalom izrade, oblikom i namjenom. Kako bi izbjegli greške u pripremi svojih slastica, u startu izaberite odgovarajuću formu za tijesto.

Klasični limeni kalupi za torte i kolače prikladni su za sve vrste tijesta. Lim je dosta tanak materijal koje se brzo zagrijava, a u takvom kalupu tijesto se dobro i ravnomjerno ispeče. Svaki put prije upotrebe, limeni kalup treba dobro namazati maslacem, margarinom ili čak mašću kako bi kasnije lako mogli izvaditi pečeni biskvit. 

Keramičke posude za pečenje zagrijavaju se dugo, ali opet ravnomjerno ispeku tijesto. Keramika je zahvalan materijal koji dozvoljava pripremu kolača u klasičnoj ili mikrovalnoj pećnici. Kad radite s keramičkim kalupima, pripazite na njihovu težinu jer je materijal sam po sebi dosta težak i osjetljiv na udarce i oštećenja gornjeg sloja keramike.

Veliku popularnost zadnjih godina dobio je prehrambeni silikon. Kalupi od ovog materijala su iznimno jaki i mogu izdržati velike razlike temperatura od -40 do +230 °C. Kod održavanja silikonskih formi dovoljno ih je prije prve upotrebe namazati uljem. Kao materijal za kalupe, prehrambeni silikon nije lomljiv, neće zahrđati i promijeniti svoja svojstva pod utjecajem kiselina i sastojaka. Uz listu svojih svojstava, mekoća silikona je istovremeno i prednost i mana. Izlijevati tijesto u takav kalup najbolje je kada kalup već stoji na rešetki ili protvanu.

Osim od posve različitih materijala, kalupi isto tako postoje u različitim oblicima. Mali, veliki, okrugli, četvrtasti, posebnog oblika, s rupom u sredini ili s rebrastim valovitim rubom – namijenjeni su slasticama originalnog oblika.

Naravno, kako bi svaki put napravili izvrstan kolač i isprobali nešto novo, bolje da imate nekoliko kalupa različitog oblika kako bi vaša mašta i želja za slastičarskim istraživanjem vlastitih vještina imala što manje prepreka za realizaciju.  

Lifestyle

Pitanja i odgovori Ukupno 0 pitanja

Postavi
pitanje...