Tražilica

Vrijeme pripreme:

Težina pripreme:

VIDEO RECEPT

Po kategoriji:

Po nazivu:

Lifestyle

DRUGO LICE

Kava u jelima

Bez nje ne možete zamisliti jutro, ali ona je odavno pregazila granice i postala puno više od omiljenog aromatičnog napitka koji razbuđuje. Kušajte je na drugačiji način.

Bogata i aromatična zrnca kave eliksir su za kojim posežemo svakog jutra, ali i tijekom dana kad nam nedostaje energije i kad se družimo s prijateljima. Svoju bogatu aromu duguju zadnjoj fazi obrade tijekom prženja. Naime, u tom se procesu odvija karamelizacija šećera zelenih zrna, koja tada dobivaju svoju karakterističnu tamnosmeđu boju. Okus kave razlikuje se od zemlje do zemlje upravo zbog različitog stupnja prženja. U Americi se zrna prže vrlo kratko i slabo, što kavi daje voćno-kiselkasti okus. U Europi, posebno Francuskoj i Italiji, kava je puno jača. Indija je kolijevka snažnih i gorkih okusa kave. U Kolumbiji se proizvodi kava s laganom vinskom notom i snažnom aromom, a najpoznatija u svijetu je mokka, sorta jemenske kave koja ima okus čokolade.

Osim aromom, kava nas privlači s više od 600 mirisnih tvari te visokovrijednih elemenata, kao što su natrij, kalij, željezo, fosfor, kalij, vitamini B1, B2 i B3. Najbitniji sastojak zrna kave je, dakako, kofein koji poboljšava cirkulaciju krvi u mozgu, srcu i bubrezima te jača psihičke funkcije mozga. Stoga se nakon šalice kave osjećamo živahnije, manje umorno, a ubrzavaju nam se reakcije te popravlja pamćenje. 

I dok kavu primarno koristimo kao razbuđujući napitak, njezina funkcija tu ne prestaje. Pa je tako sve češće koristimo u pripremi jela kojima daje poseban okus i miris. Već nam je dobro poznat sastojak u pripremi finih kolača poput tiramisua ili chessecakea, ali jeste li znali da se savršeno sljubljuje s mesnim jelima. Posebno voli mesa poput teletine i svinjetine koje možete marinirati u tekućoj marinadi u koju ste dodali kuhanu kavu, ali i u suhoj s mljevenom kavom ili zrncima instant kave. U umjerenim količinama, kava će naglasiti okus jela te će potaknuti proces karamelizacije, što je iznimno bitno kad meso pripremate na roštilju ili grill tavi. Također, kava će pomoći i u izgradnji arome i svakome jelu dati notu prženog, a kad se koristi kao dodatak začinima, djeluje kao prirodni pojačivač okusa. Kava će se izvrsno sljubiti s marinadama, ali i umacima. Posebno s BBQ umakom u koji, savjetujemo, dodajte jače skuhanu kavu ili žlicu zrnaca jake instant kave. 

Lifestyle

Pitanja i odgovori Ukupno 0 pitanja

Postavi
pitanje...