Tražilica

Vrijeme pripreme:

Težina pripreme:

VIDEO RECEPT

Po kategoriji:

Po nazivu:

Lifestyle

SRETNE KUGLICE

Kineske okruglice za sreću u novoj godini

Postoji hrana koja donosi sreću, a takva je sigurno kineska koja se poslužuje na samu Novu godinu, točno u ponoć.

Doček Nove godine u kineskoj tradiciji traje 15 dana, a počinje proljetnim festivalom i jedan je od najveselijih praznika u Kini. Ta se lunarna godina, kako je još zovemo, slavi i u još nekim zemljama Dalekog istoka poput Malezije, Nepala, Butana, Tajlanda, Indonezije i Vijetnama, a kod nas je postala popularna i zbog prefinih jela, osobito okruglica koje se tada pripremaju. One simboliziraju blagostanje, sreću i zdravlje.

Osim okruglica pripremaju se i riba koja simbolizira prosperitet, proljetne rolice kao simbol bogatstva, okruglice od riže za obiteljsko zajedništvo. Također se poslužuju i agrumi koji označavaju punoću i bogatstvo, ljepljivi rižin kolač za veće prihode i poslovni uspjeh te rezance za sreću i dugovječnost. Uvečer prije Nove godine zajedno se večera, a na stolu su naravno i – kuglice koje imaju poseban status u kineskoj kuhinji. Njihova povijest duga je gotovo 1800 godina, a osobito su popularne u sjevernoj Kini.

Kineske okruglice, jiaozi, nalikuju na ingote (drevni oblik zlatnih poluga) ili pak kineske novčiće i stoga se vjeruje da donose bogatstvo u novoj godini. Obiteljska je tradicija zamotati okruglice na kinesku novogodišnju noć i poslužiti ih u ponoć. Napraviti ih nije teško, ali traži malo prakse, a čime ćete ih puniti ovisi o ukusu i mašti, povrćem pomiješanim s mesom piletine, svinjetine, ovčetine, ribe, kozica ili kombinacijom mesa. Što se povrća tiče tu su svježi kupus, mladi luk, poriluk, celer, špinat, gljive, mrkva.  Jiaozi se mogu pripremati kuhanjem, parenjem, prženjem u tavi ili ukuhavanjem u juhe. 

Kod pripreme kineskih okruglica važno je nekoliko stvari. Moraju imati što više nabora jer ravno tijesto znači potencijalno siromaštvo. U neke se stavljaju kovanice – a onaj tko ih pronađe osigurao je dobru sreću za sljedeću godinu. Pri slaganju ih se mora poredati u niz jer složene u krug simboliziraju ljudski život koji ne ide nikamo.

Lifestyle

Pitanja i odgovori Ukupno 0 pitanja

Postavi
pitanje...