Tražilica

Vrijeme pripreme:

Težina pripreme:

VIDEO RECEPT

Po kategoriji:

Po nazivu:

Lifestyle

Svježe vs. Smrznuto

Koji špinat odabrati?

Bilo da ste ljubitelj ovog zelenog lisnatog povrća ili ga izbjegavate u širokom luku, svima su poznate njegove zdravstvene dobrobiti. No kada se nađete u dilemi smrznuti ili svježi, koji odabrati?

Dugi niz godina lome se koplja oko toga je li zdravije smrznuto ili svježe povrće. No ne dajte se zavarati, svaki oblik ima svojih prednosti. Odabir svježeg ili smrznutog špinata za početak ovisi o tome kada ćete ga konzumirati. Naime, ovo povrće obiluje folatima koji se stajanjem gube. Stoga, ako ćete špinat konzumirati neposredno nakon branja, svježi će biti idealan. U drugom slučaju odaberite smrznuti jer se brzim smrzavanjem zadržava većina vrijednih nutrijenata.

Odabir između ovih dviju verzija špinata može ovisiti i o dobu godine u kojem ga konzumirate: namirnice su u sezoni dostupnije pa se za svježi špinat odlučite u proljeće i ljeti, a zimi odaberite smrznuti.

I izbor jela može utjecati na vaš izbor. Neka jela traže svježi špinat poput pesta ili salate, dok pite i druge nadjeve možete raditi i od smrznutog špinata. Samo ga nakon odmrzavanja ocijedite, a vodu iskoristite za pripremu umaka i slično. Smrznuti špinat također će dobro doći kad ste u gužvi jer je već usitnjen i spreman za pripremu.

Na dilemu svjež ili smrznut svakako će utjecati i vaše navike. Volite li i jedete li često špinat, tada je svježi bolja opcija jer neće dugo stajati i zadržat će vrijedne nutrijente. Konzumirate li špinat nešto rjeđe, tada je zamrzavanje idealna opcija jer ćete ga imati pri ruci, a hranjivi sastojci neće se izgubiti stajanjem. I sam okus može utjecati na vaš izbor. Naime, niste li ljubitelj špinata, čak i ako jedete malu količinu ovog ukusnog smrznutog povrća ipak nećete unijeti dovoljno hranjivih sastojaka koje biste unijeli pojedete li zdjelu salate sa svježim špinatom.

Lifestyle

Pitanja i odgovori Ukupno 0 pitanja

Postavi
pitanje...