Tražilica

Vrijeme pripreme:

Težina pripreme:

VIDEO RECEPT

Po kategoriji:

Po nazivu:

Lifestyle

S DOMAĆE OBALE

Kraljica maslina

Od davnina raste na našem tlu, nikad nije bila pridošlica niti su ju ikad donijeli pomorci. Autohtona biljka našeg područja postala je dio kulture.

Od davnina se drvo masline, zajedno s vinovom lozom i smokvama, uzgaja i koristi u prehrani. Grci su ih proširili po cijelom Mediteranu, a proizvodnju ulja kasnije su preuzeli i Rimljani. Novo doba, pak, donijelo je niz propisa i pravilnika o maslinarstvu. Uz dragocjeno ulje, i plodovi masline se koriste u prehrani. Riječ je o nešto većim plodovima koji sadrže manje ulja.

Plod masline stoljećima je na glasu kao izrazito zdrava namirnica, što je potpuno jasno uzmu li se u obzir njegove dobrobiti. Antioksidansi iz plodova povoljno utječu na kardiovaskularni sustav, mononezasićene kiseline povećavaju razinu dobrog kolesterola, smanjuju rizik od ateroskleroze, alergija i obiluju vitaminima, dobrim mastima i mineralima. 

Stoga nije nimalo čudno što je maslina postala kraljica Dalmacije. Od davnina se njezino ulje cijenilo te je odigrala ključnu ulogu u prehrani stanovništva. Koliko je maslinarstvo dugo prisutno u Dalmaciji pokazuje i činjenica da je ono postalo puno više od zanata, maslinarstvo je dio povijesti i tradicije koje se upija od najmanjih nogu. Ljubav je to koja nikada ne umire i koja je nagrađena obiljem plodova.

Kako bi se sačuvali od oštećenja, ali i zadržali kvalitetu, plodovi masline i danas se beru ručno. Jer samo takvi plodovi daju najkvalitetnije ulje. Oni moraju biti i zreli, a zrelost se provjerava prema boji. Kad plod od zelene počinje prelaziti u žućkasto-crvenu pa u sve tamniju, tada je idealno vrijeme za branje. Najčešće je to period između sredine listopada pa sve do prosinca. U tom su periodu popularni i Dani masline, koji su osobita poslastica za turiste.

Koliko je maslinara, toliko je i tajni pripreme ulja, a posebno se ističe ono od maslina čuvanih u moru. Tradicija je to koja se prenosi s koljena na koljeno i neki smatraju da se tako dobiva ulje koje svojom kvalitetom može parirati onom ekstra djevičanskom od zelenih plodova prerađenih odmah nakon berbe.

Plodove maslina važno je prije konzumacije termički obraditi, bilo kuhanjem u slanoj vodi 15-ak minuta ili pečenjem, jer svježi plodovi nisu jestivi. Termički obrađene masline možete preliti maslinovim uljem i čuvati u hladnjaku i do dva tjedna, ubaciti u salate, dodati drugim jelima ili pak napraviti ukusan namaz s inćunima. Ne zaboravite i na paste od zelenih ili crnih maslina koje odlično pašu s tjesteninom ili pak u sendviču.

Lifestyle

Pitanja i odgovori Ukupno 0 pitanja

Postavi
pitanje...