Tražilica

Vrijeme pripreme:

Težina pripreme:

VIDEO RECEPT

Po kategoriji:

Po nazivu:

Lifestyle

SARMA

Kraljica menija za hladnije dane!

Jedemo ju rado jer grije baš kako treba. Postala je tradicionalno jelo, no u naše je krajeve stigla u 15. stoljeću iz Turske.

U Bugarskoj je sarma nacionalno jelo, no motaju je sa svježim kupusom, dok je u Grčkoj pak motaju u lišće vinove loze. Sinjski arambašići s nešto drukčijom smjesom zaštićeno su nematerijalno kulturno dobro Hrvatske. Meso za arambašiće ne melje se usitno, već se sjecka nožem i u njega se dodaju različite vrste sušenog mesa poput suhe ovčetine i sudžuka te se ne stavlja riža. Dolma ili sarma kojom će vas nuditi na istoku ima punjenje od mesa, ali to može biti i nadjeveno povrće – poput paprike, luka, rajčice, patlidžana i tikvice – koje se puni mješavinom mljevenog mesa i začina.

Iza pripreme klasične verzije kontinentalne hrvatske kuhinje kriju se jednostavni trikovi koji čine razliku. Kupus za sarmu nikako ne smije biti prekiseo – ako je kojim slučajem takav, isperite ga, ali ne do kraja. Ne pretjerujte s rižom jer će sarmu učiniti suhom.

Iako neki savjetuju da se treba držati jedne vrste mesa i da je to svinjeći but, oni kojima svinjetina pada teško neka uzmu mješavinu svinjetine i junetine. No čista junetina ili puretina suhe su pa nisu dobar izbor za one koji vole malo masnije sarme.

Motanje

Uzmite jednu jušnu žlicu smjese, napravite mali valjak i položite ga na gornji dio lista – pritom ostavite stanjeni korijen lista slobodan. Preklopite ga preko mesnog valjka. Potom preklopite list s desne strane pa s lijeve i zavijte do kraja. Drugi je način lakši, a i sarma će se teže raspasti: smjesu stavite više na jednu stranu lista i zarolajte, a gornje i donje krajeve lista ugurajte unutra.

Slaganje u lonac

Ostatak kupusa narežite i polovicu stavite na dno lonca. Na to poslažite sarme, ali ih nemojte nagurati jednu do druge jer moraju imati mjesta – sarme kuhanjem narastu. Na njih stavite suho meso, a potom drugi red sarmi koji pokrijte ostatkom kupusa. Sve praznine popunite rezanim kupusom. Zalijte vodom tako da prekrijete sadržaj lonca i lagano kuhajte sat i pol do dva. Neki kuhari savjetuju da na vrh stavite dvije velike žlice masti, ali svakako i obavezno i dvije žličice crvene paprike. Tko voli, može sarmu začiniti s malo koncentrata rajčice, a za gustoću dodati malo oštrog brašna.

Drukčije punjenje

Umjesto riže, u smjesu stavite ječam ili pšenicu. Kad složite sarmice u lonac, sve zalijte vrućom vodom pa plitkim tanjurom okrenutim naopačke poklopite lonac – da se sarma stisne.

Sarma iz pećnice

Složite sarme u posudu, preostali kupus narežite i dodajte sarmama pa ulijte malo vode. Posudu  poklopite ili pokrijte aluminijskom folijom i stavite u pećnicu na pola sata na 175 °C. Maknite poklopac ili foliju, pojačajte temperaturu na 200 °C i pecite još oko pola sata.

Lifestyle

Pitanja i odgovori Ukupno 0 pitanja

Postavi
pitanje...