Tražilica

Vrijeme pripreme:

Težina pripreme:

VIDEO RECEPT

Po kategoriji:

Po nazivu:

Lifestyle

Kuhajte, skupljajte bodove i putujte sa stilom

Kuhanje i vjernost se nagrađuju

Nije svaka kupnja namirnica ista, neka se posebno nagrađuje. Za sve vas koji želite istražiti razne strane domovine SPAR je pripremio idealan način da nagradi vašu vjernost.

Putovanja na daleke destinacije možda su nam još uvijek samo na listi želja, ali zašto umjesto toga ne biste istražili znamenitosti i okuse domaćih krajeva. Priznajte, kad ste zadnji put uživali u originalnim okusima regionalnih delicija pripremljenih baš u kraju iz kojeg dolaze. Ljeto je savršena prilika da spakirate kofere i uputite se u novu avanturu. Istra, Dalmacija, Slavonija, Lika i Gorski kotar kriju prave putopisne bisere. A da bi putovanje bilo što praktičnije, SPAR vam je pripremio poseban program vjernosti koji otkrijte na kraju teksta.

Na kulinarstvo Istreutjecale su brojne kulture koje su se u različitim povijesnim periodima našle na ovim prostorima, od romanske preko germanske pa sve do slavenske. Ipak, jedan od najznačajnijih utjecaja imala je Venecija. Gastronomija Istre spoj je morskih namirnica, poput ribe i morskih plodova, i kontinentalnih, poput mesa istarskog goveda, janjetine, pršuta (koji se ne dimi, već suši na buri), sireva, šparoga i, naravno, tartufa. Zahvaljujući kvaliteti namirnica, istarska gastronomija diči se svojom izvrsnošću. Tipična jela ove regije su maneštra i različite vrste tjestenina od kojih su najpoznatiji fuži i pljukanci. Istarska kuhinja obiluje mediteranskim začinima, a jedan od najpopularnijih zelenih dodataka svakako su šparoge. Ipak, kralj ove gastronomije svakako je tartuf. Ljetni crni i jesenski bijeli, nalazi se u plodnom istarskom tlu i nije ga jednostavno naći, no onaj sretnik koji ga otkrije može biti izrazito zadovoljan. Osim što je iznimno cijenjen i ukusan, tartufu se pripisuju i afrodizijačka svojstva, a najljepše će se sljubiti s jednostavnom tjesteninom. Ne smijemo zaboraviti ni obožavane fritule koje pašu u bilo koje doba godine.

Smještena između triju rijeka, Drave, Dunava i Save, Slavonijase diči svojom stoljetnom gastronomskom tradicijom. 

Uzgoj svinja i peradi glavno je obilježje slavonske poljoprivrede, a u skladu s time i gastronomije. Ne možete otići u Slavoniju da ne probate hvaljeni kulen, kulenovu seku, šunku. Pa kobasice, čvarke, krvavice i švargle. Sve to obogaćeno mljevenom ljutom crvenom paprikom koja je nezaobilazan začin. Ima tu i sira i vrhnja, a kombinacija s mladim lukom u trenu vraća u djetinjstvo. A nađe se tu i pokoja riba. Fiš paprikaš s domaćim rezancima, šaran na rašljama, riba sa žara nude poseban okus slavonskih rijeka. Zatim slijede variva: perkelt, gulaš, čobanac s minimalno tri vrste mesa i paprikaši koji su prava rapsodija okusa i mirisa. Ima u slavonskoj gastronomiji i odličnih pečenja. Divljač, svinjetina i janjetina s ražnja osvajaju naširoko svojom opojnim mirisima. Omiljene su i krpice s kupusom, idealne za zimske dane. O slasticama ne moramo previše toga reći. Slavonke su, naime, naširoko poznate po svom umijeću spremanja kolača. Gužvare s makomi orasima, salenjaci, krancle, vanilin kiflice, breskvice uvijek će se naći na tanjuru za svaki blagdan ili slavlje, kao i neizostavne pite s jabukama i šljivama. 

Kuhinja Like i Gorskog kotaratemelji se na mesu, krumpiru, šumskim plodovima i povrću poput kupusa. Osobita poslastica svakako su jela od divljači te delicija bez konkurencije – janjetina sa ražnja. Svatko tko je prošao ovuda zauvijek je ostao obilježen tim jelom, osobito ako je posrijedi mlada lička ili otočka janjetina. Nijedna lička gozba ne može proći bez pola (pečenih polovica krumpira u kori), pirjanog kiselog kupusa, gljiva i repe. Zahvaljujući hladnoj Gackoj, poznati su specijaliteti od pastrve, žaba, puževa i rakova. Nađe se među ovim delicijama i ponešto slatko kao što je recimo lička masnica, štrudle, uštipci i razne savijače.

Prepoznatljivi okusi Dalmacijecijenjeni su u cijelom svijetu. Dalmatinska gastronomija na glasu je kao jedna od najzdravijih i to ne bez razloga. Jela koja se pripremaju uz minimum sastojaka, tek uz pokoju kap maslinova ulja i domaćeg vina odišu aromama i zamamnim mirisima. Temeljena uglavnom na ribi i morskim plodovima, prava je riznica morskih okusa. Brudet, gradele, hobotnica ispod peke niti jednog hedonista ne ostavljaju ravnodušnim. Crni rižot zove samo najsvježiju sipu, no nije Dalmacija samo riba i more. Ima tamo i finih komada mesa sušenih na jakoj buri kao što je pršut, a ništa manje omiljena nije ni sočna delicija zvana pašticada. Obvezan dio dalmatinskog menija zasigurno su i bogate maneštre koje griju u hladnim danima, dok od deserta treba izdvojiti suhe smokve, paprenjake i famoznu rožatu.

Kuhajte fino i skupljajte bodove za limitiranu seriju Mandarina Duck putnog asortimana s kojim će putovanja biti maksimalno praktična. Svakih 50 kuna donose jedan bod vjernosti, a kuponi s 10 bodova vjernosti mogu se iskoristiti sve do 1. 9. 2020. Saznajte sve o programu i artiklima na spar.hr.

Lifestyle

Pitanja i odgovori Ukupno 0 pitanja

Postavi
pitanje...