Tražilica

Vrijeme pripreme:

Težina pripreme:

VIDEO RECEPT

Po kategoriji:

Po nazivu:

Lifestyle

Djelić Francuske

Kuhinja Provanse – obojena ljubičastim

Romantična, puna arome cvjetova lavande kuhinja Provanse dijeli isti francuski šarm i prepuna je neodoljivih delicija koje ćete kušati, ali i pripremiti kod kuće.

Provansa je regija na jugoistoku Francuske, a ujedno i dio Mediterana s obiljem karakterističnih svježih prehrambenih namirnica i aromatičnog začinskog bilja. Povrće, voće, meso i riba, masline, ulje i začini u vještim rukama domaćica postali su neodoljive delicije Provanse.

Maštovito napravljena, bogato začinjena i obilno poslužena, jela ove francuske regije svojim okusima, aromama i svježinom istaknula su se iznad jela drugih francuskih regija. Svojim neodoljivim šarmom pokorit će i najzahtjevnije kušače.

U Provansu ne postoji jednak način kuhanja. Svaki grad ili naselje regije imaju svoju tradiciju i recepte koje brižno čuvaju i ponosno predstavljaju kao najveće blago koje imaju. Kulinarske kreacije se stapaju s gastronomskom baštinom i jela poznatih okusa dobivaju u svakom mjestu svoj poseban štih.

Nađete li se u Provansi, obavezno kušajte tapenadu, namaz od maslina, kapara, inćuna, češnjaka i maslinovog ulja. Klasični ljetni prilog je ratatouille koji se inače poslužuje uz mesna ili riblja jela. Brzo je gotov i obiluje različitim okusima povrća i lokalnih začina Mediterana. Umak koji se najčešće poslužuje uz povrće, jaja i jela od ribe je Aioli umak. Vrlo je jednostavan jer se radi od češnjaka i maslinovog ulja, ali zbog bogate arome ovaj umak je izvrstan dodatak po kojem je poznata Provansa.

Za ljubitelje ribljih delicija, La Bouillabaisse je jelo u kojem ćete guštati. Ova riblja juha se kuha od barem 5 vrsta ribe, povrća i začina, a posebno je omiljeno na području Marseillea.

Uz svako jelo gostoljubivi Provansalci poslužuju odgovarajuće vino po kojima je ova regija Francuske nadaleko poznata.

Lifestyle

Pitanja i odgovori Ukupno 0 pitanja

Postavi
pitanje...