Tražilica

Vrijeme pripreme:

Težina pripreme:

VIDEO RECEPT

Po kategoriji:

Po nazivu:

Lifestyle

SAVRŠEN SPOJ

Ljetna salata + dresing = neodoljivo!

Salate su odavno uloge sporednih obroka zamijenile glavnima. Osobito ljeti kad su nam na jelovniku lagana i brzo gotova jela. Da bi iz dana u dan bila nova i drugačija, dodajte joj raznovrsne dresinge.

Dugotrajno pripremanje obroka ljeti nam je zadnje na umu. Zato su odlično rješenje salate koje su brzo gotove, nutritivno bogate i nadasve – fine. Dodatna prednost im je što ih lako možete pripremiti za nekoliko dana unaprijed, prije konzumacije ih samo prelijte dresingom i vaš obrok je spreman. Što se tiče kombinacija, samo je vaša mašta granica, ali mi vam donosimo nekoliko prijedloga. Složite kombinacije, spremite u teglice i vaši obroci su spremni.

Osnova svake salate neka bude lisnato povrće poput špinata, kelja, rukole, cikorije, crvenog kupusa i slično. Spojite ih s dodacima poput avokada, rajčica, cikle, naranči, krastavaca, mrkve i slično. Svakako im dodajte i sloj žitarica poput ječma, kvinoje, leće, graška, tjestenine, bulgura ili drugih koje volite. Salate možete obogatiti i sirevima kao što su feta, Grana Padano, mozzarella ili pak prženi marinirani tofu. Time ćete dobiti kompletan obrok koji će vas zasititi dovoljno za sve dnevne izazove.

A pred samu konzumaciju svoju teglicu sa salatom prelijte dresingom po izboru, promućkajte i to je to. Dresinga danas postoji koliko vam srce poželi, ali svi se baziraju na dva osnovna – vinaigretteu i majonezi.

Osnovni recept za vinaigrette definiran je davne 1694. godine u poznatom rječniku Francuske akademije kao “vrsta hladnog umaka od octa, ulja, soli, papra, peršina i vlasca”. Sam naziv dresinga dolazi od francuske riječi „vinaigre“ što znači ocat, a prema uputama recepta ulja se dodaje kao da ste car, a octa kao siromah. U vinaigrette možete dodati i razne začine po želji poput češnjaka, luka, meda ili šećera.

Druga baza za dresinge po popularnosti svakako je majoneza. Povijest pojma majoneza, kao i samog umaka bogata je i šarolika, a jedna od legendi vezana je i uz francuskog kuhara Prospera Montagnéa, utemeljitelja glasovite enciklopedije o hrani ‘Larousse Gastronomique’. On je tvrdio da ta riječ dolazi od stare francuske riječi „moyeu“, koja znači žumanjak jajeta. Bilo kako bilo, uskoro je majoneza postala megapopularna i zavladala Europom, a kasnije i cijelim svijetom.

Bez obzira na to za koji dresing se odlučili, njihove razne verzije odgovaraju raznim verzijama salata. Ne bojte se isprobavati razne okuse i kombinacije kako biste otkrili omiljenu. Vodite samo računa da dresing ne pripremate prerano kako njegovi sastojci ne bi izgubili aromatična svojstva.

Lifestyle

Pitanja i odgovori Ukupno 0 pitanja

Postavi
pitanje...