Tražilica

Vrijeme pripreme:

Težina pripreme:

VIDEO RECEPT

Po kategoriji:

Po nazivu:

Lifestyle

STVORENI ZA UŽIVANJE

Ljetni kokteli

Dok opušteni ležite na plaži, obali rijeke ili pak u vlastitom dvorištu, jedino potrebno osvježenje bit će dobar koktel. Ubacite pokoji sastojak poput omiljene knjige i ljetna uživancija je zagarantirana.

Iako povijest miješanja pića seže u antičko doba, prvi kokteli pojavili su se tek prije 200-tinjak godina. Oko njihovog porijekla i danas se lome koplja, no to je ionako manje važno kad znamo da danas možemo uživati u stotinama vrsta ovih šarenih pića, čemu vjerojatno i duguju svoj naziv. Mada nije potvrđeno, legenda kaže da je naziv koktel (engl. cocktail) povezan s jednako šarenim pijetlovim repom. Naime, svojevremeno su se u Americi održavale borbe pijetlova, a pobjednik je dobio pravo iščupati rep pobijeđenom pijetlu. Kako se pobjeda slavila plaćanjem pića ostalim sudionicima, u pitanju su vjerojatno bila miješana pića šarenih boja i tako je nastalo ime.

No bez obzira na potvrđenu ili nepotvrđenu legendu, kokteli su danas nezaobilazan dio godišnjih odmora, izlazaka i naprosto uživanja. Možete ih pripremiti sami kod kuće i ne, neće vam trebati profesionalni pribor, dovoljan će biti samo shaker. Uz malo prakse, vrlo lako ćete ih naučiti pripremati sami, a možda otkrijete i neku novu omiljenu kombinaciju.

Kad je u pitanju priprema koktela, najbolje da krenete s onim jednostavnijima pa postupno prelazite na složenije. A mi znamo sve o brzim i super ukusnim koktelima. Jedan od najpoznatijih zasigurno je Cuba Libre za koji vam osim leda trebaju samo tri sastojka. U čašu uspite usitnjeni led koji prelijte sokom pola limete, dodajte 0,3 dl tamnog ili svijetlog ruma i sve prelijte kolom. Koktel ukrasite narezanom limetom i to je to.

Tri sastojka će vam trebati i za koktel od grejpa jer ipak znamo da manje znači više. Pomiješajte iscijeđeni sok crvenog grejpa, tonik i tekilu, a omjer prilagodite vlastitom ukusu. Poslužite ga s puno leda i kriškama grejpa, a za potpuni užitak ubacite i slamku. U društvo jednostavnih i finih koktela lako će se uklopiti i prirodna limunada. Ovaj napitak s mnogo lica lako se pretvara iz laganog bezalkoholnog koktela s dodatkom voćnog soka i komadića voća u alkoholni koktel stvoren za uživanje. Dodajte limunadi džin, votku, rum, tekilu ili pak pjenušac i dobili ste novo lice tradicionalnog ljetnog pića.

Za one malo iskusnije koktel majstore, mojito je pravi izbor. Ovog puta s twistom. Izmiješajte pola šalice šećera, 1 ¾ šalice ruma, ¾ šalice zaleđenog soka brusnice, 1 ¼ šalice soka limete i 6 dl mineralne vode. U sve dodajte nasjeckane listiće mente, promiješajte, rashladite i vaš koktel je spreman.

Lifestyle

Pitanja i odgovori Ukupno 0 pitanja

Postavi
pitanje...