Tražilica

Vrijeme pripreme:

Težina pripreme:

VIDEO RECEPT

Po kategoriji:

Po nazivu:

Lifestyle

SIGURNO KUHANJE

Mali savjeti za veliku korist

Tijekom pripreme hrane uvijek postoji mogućnost da nešto pođe po zlu. Na zagoreno jelo ne možemo utjecati, no uz nekoliko savjeta sigurnost u kuhinji podići ćete na novu razinu.

Priprema hrane uvijek zahtijeva poseban oprez. Osim neželjenih bakterija, postoje i druge opasnosti koje vrebaju iz kuhinje. No ne brinite. Nekoliko jednostavnih koraka osigurat će vam sigurnije i zdravije pripremanje hrane, a time i još ukusnija jela. 

Za početak, namirnice prije pripreme uvijek dobro operite. Tako ćete uništiti bakterije i spriječiti njihovo širenje. Isto vrijedi i za ruke. Prije bilo kakvog kuhanja ruke dobro operite sapunom, i to barem 20 sekundi kako biste uništili sve što vam može naškoditi. No ako perete meso prije kuhanja, budite oprezni jer se bakterije mogu raspršiti po kuhinji.

Također, pri spremanju namirnica nemojte miješati one kojima je potrebna termička obrada i gotove. Namirnice poput mesa, ribe, kuhane tjestenine i slično spremite u dobro zatvorene posude kako se na ostatak hrane ne bi proširile bakterije, mirisi i ostalo.

Trovanje hranom vrlo je česta pojava, a neki od najčešćih uzroka su neprikladno pripremljene namirnice. Polusirovo meso, hrana koja nije dobro očišćena i drugo mogu uzrokovati štetne posljedice. Kad pripremate jela, obratite pozornost da su zdravstveno ispravna te da ih pripremate na odgovarajućoj temperaturi. Minimalna temperatura pripreme hrane trebala bi biti 68 °C. No niti previsoka temperatura nije dobra jer se mogu stvoriti kancerogeni spojevi. Ovo pravilo vrijedi i za podgrijavanje hrane.

Za pripremu hrane često koristimo različito posuđe, ali neko je zdravije od drugog. Tako su za pripremu hrane najbolji lijevano željezo, keramika, staklo, nehrđajući čelik i bambus. Osim što pri visokim temperaturama neko posuđe može ispuštati štetne spojeve, isto se može dogoditi i u doticaju s određenom hranom (kiselinama na primjer).

Kod same pripreme hrane dobro je koristiti odvojene posude za pripremu voća i povrća i mesa jer na taj način neće doći do širenja bakterija i štetnih spojeva. 

Kad odmrzavamo hranu, vrlo često to radimo tako da noć prije izvadimo namirnicu i ostavimo je na kuhinjskom pultu. Ovo je česta greška koju mnogi rade. Mnogo sigurniji način odmrzavanja je ostaviti namirnicu da se topi u hladnjaku, posudi s vodom ili u mikrovalnoj pećnici. 

Lifestyle

Pitanja i odgovori Ukupno 0 pitanja

Postavi
pitanje...