Tražilica

Vrijeme pripreme:

Težina pripreme:

VIDEO RECEPT

Po kategoriji:

Po nazivu:

Lifestyle

SVIJET ZAČINA

Marinada za pet!

Neodoljiv dodatak baš svakom mesu s roštilja svakako je dobra marinada. A ona savršena nalazi se na polici gdje stoje začini sa SPAR potpisom. Koraci pripreme najboljeg komada mesa s roštilja odavno su nam poznati. Marinada, odležavanje i priprema.

I najčešće nam se ta naša slavna marinada svede na sol, papar i tek pokoji dodatni začin, no mogućnosti je mnogo, mnogo više. Samo je vaša mašta granica kad je riječ o kombinacijama, a kreiranje savršene marinade može postati prava pustolovina. 

Sol je uvijek dobrodošla jer će osigurati sočnost i mekoću mesa. No osim klasične sitne, isprobajte i onu krupnu ili himalajsku. Uz sol najčešće kombiniramo papar. Crni, bijeli, kajenski, u zrnu, za koji god se odlučite količinu prilagodite okusu. Kajenski papar je nešto žešći pa će osobito odgovarati ljubiteljima ljućih okusa.

Papar se odlično slaže s mljevenom paprikom. Slatka, ljuta, dimljena, ona mesu daje onu posebnu aromu. No uz ove klasične dodatke, zašto u marinadu ne biste dodali i dašak egzotike. Đumbir i cimet nisu samo omiljeni dodaci slasticama, oni mesu s roštilja daju sasvim novu dimenziju okusa. Cimet će dati dozu slatkoće pa će biti odličan spoj sa svinjetinom, dok će đumbir dati dozu pikantnosti. Svakako u sve uključite i curry, koji je začinska priča za sebe, a o njegovoj neodoljivoj aromi ne moramo ni pričati.

Začini u prahu odlični su za suhe marinade, ali meso jednako voli i one mokre. U njima će sjajno plivati začinsko bilje koje će se zahvaljujući vodi (ili drugoj tekućini koju koristite, poput piva ili ulja) bolje zalijepiti za meso i poboljšati njegov okus. Origano, timijan, bosiljak, kim, češnjak u granulama neodoljivi su dodaci svakom komadu mesa. Niste li vješti u kombiniranju, iskoristite gotovu grill mješavinu začina i otkrijte kako se vaši okusni pupoljci bude.

Osim zajedno, začinsko bilje možete pomiješati i pojedinačno sa solju i dobiti potpuno novu kombinaciju. Ružmarin i sol tako su klasika kad su u pitanju morski plodovi, bosiljak u kombinaciji sa solju donijet će dašak Mediterana, a majčina dušica također je dobar spoj sa solju.

Bez obzira na to koju vrstu marinade koristite, važno je meso ostaviti dovoljno dugo kako bi upilo sve okuse. Mariniranje bi trebalo trajati najmanje dva sata, a najbolje će biti ostaviti meso u marinadi tijekom noći u hladnjaku.

*Za još više vrućih grill novosti pretplatite se na newsletter i preuzmite novi broj magazina Dobar tek BBQ.

Lifestyle

Pitanja i odgovori Ukupno 0 pitanja

Postavi
pitanje...