Tražilica

Vrijeme pripreme:

Težina pripreme:

VIDEO RECEPT

Po kategoriji:

Po nazivu:

Lifestyle

Eterična ulja

Mirisne i ljekovite note vašeg doma

Volimo kad naš dom miriše pa ćemo rado uživati u aromama eteričnih ulja. Njih povezujemo s  kozmetologijom i aromaterapijom, no manje je poznato da su nam izvrsni pomagači u obavljanju raznih kućanskih poslova. 

Samo nekoliko kapi eteričnih ulja osvježit će prostor, a usput se i uspješno bore s nametnicima – komarci ne vole miris lavande ili citrusa. Ulja i dezinficiraju, aromatiziraju i čiste, a važno je znati da je taj zahvat bez negativnih posljedica i s puno mirisnog stila. Za upotrebu eteričnih ulja u domaćinstvu vrijedi zlatno pravilo – što manje, to bolje. To je dobro naglasiti kako ne biste pretjerivali i previše koristili mirisna ulja od kojih vam se može zavrtjeti u glavi – ipak je to koncentrat arome eteričnog ulja. Kvalitetna i čista eterična ulja ne ostavljaju masne mrlje na odjeći ni površinama od čega, zbog masne baze ulja, mnogi strahuju. Nema straha – slobodno uplovite u mirisne vode i zamirišite svoj dom.

Ulje limuna odlično je jer poboljšava koncentraciju, ali i daje fini miris vašem domu. No djeluje antibakterijski i antivirusno, izvrstan je prirodni dezodorans za obuću i učinkovit u neutralizaciji neugodnih mirisa u kuhinji (i hladnjaku). Nakapajte na kamenčić porozne teksture nekoliko kapi ulja limuna i stavite na bočnu stranu unutar hladnjaka.

Ulje naranče ima opojnu aromu, pomaže kod virusa, ali iako nije očigledan benefit, sjajno čistiti masnoću s raznih površina – samo nekoliko kapi narančinog ulja u sredstvu za pranje posuđa zadivit će vas rezultatom.

Ulja ružmarinametvice prirodan su i učinkovit dezinficijens zraka. Nakapajte nekoliko kapi ulja na porozne kamenčiće i razmjestite ih po sobama – zgodno je što kamenčići djeluju kao ukras na prozorskoj dasci ili na policama i u tišini „rade svoje“. 

Ulje eukaliptusa umiruje (bilo u kupkama, bilo na oblozima) opekline zadobivene tijekom kuhanja. Ovo mirisno ulje je i odličan dodatak omekšivaču rublja. 

Daulje lavande ima snažan antibakterijski učinak, znaju starije generacije, kao i da je odlična zaštita od dosadnih komaraca. Dodate li ulje lavande u vodu u kojoj se pere rublje, dobit ćete mirisan rezultat. Isto tako, vodi kojom perete podove dodajte pokoju kap – stan će biti i čist i mirisan. Kod nas ima dosta lavandina pa provjerite jeste li odabrali baš ulje lavande.

Čajevac je u Australiji najcjenjenija biljka, a njegovo jeuljedobro za ublažavanje dječjih prehlada i virusnih infekcija u zimskim mjesecima. Najbolje je prirodno sredstvo za čišćenje kupaonice jer uklanja nečistoće i tragove vode te efikasno uništava bakterije, gljivice i viruse.

Lifestyle

Pitanja i odgovori Ukupno 0 pitanja

Postavi
pitanje...