Tražilica

Vrijeme pripreme:

Težina pripreme:

VIDEO RECEPT

Po kategoriji:

Po nazivu:

Lifestyle

ČEŠNJAK

Mirisni začin koji liječi

Nezaobilazan dio svakog finog jela, češnjak nas već tisućama godina osvaja svojom neodoljivom aromom, ali i ljekovitim svojstvima.

Priča kaže kako su češnjak prije 5000 godina prvi počeli uzgajati Egipćani, koji su ga toliko voljeli da su ga pronalazili i u grobnicama faraona. Svoju ljubav prema njemu pokazali su i Rimljani i Grci koji su svojim sportašima i gladijatorima češnjak davali za dodatnu snagu. Konzumirali su ga i rimski i grčki ratnici prije polaska u rat. Opisao je ovu vrijednu biljku i Plinije koji je nabrojao čak 61 dobrobit češnjaka, a našao se i u Apicijevoj kuharici.

Stoga ne čudi da nas češnjak osvaja već stoljećima. No što je to što češnjak čini toliko ljekovitim i vrijednim? Sadrži više od 200 aktivnih tvari – vitamine, minerale, enzime i aminokiseline. Bogat je vitaminima C, B1, B2, B3, B6 i E, mineralima selenom, manganom, fosforom, magnezijem, kalijem, kalcijem, sumporom i željezom. No možda njegov najvrjedniji sastojak svakako je alicin koji mu daje ona čarobna svojstva zbog kojih je proglašen ljekovitim.

Zahvaljujući svim ovim vrijednim nutrijentima, češnjak nas učinkovito čuva od prehlada i pomaže u njihovom ublažavanju. Uspješan je u borbi protiv virusa i bakterija pa stoga ne čudi da su ga naše bake oduvijek koristile kao pomoć u liječenju. Za najbolje rezultate važno je konzumirati 2 do 3 češnja češnjaka dnevno. Kako bi češnjak otpustio svoje vrijedne sastojke prije pripreme ga malo zgnječite i ostavite tako 5 minuta.

Osim u finim varivima, volimo ga i svježeg u namazima, salatama i umacima. Jako je ukusan i pečen jer tada dobiva poseban, slatkast okus. A kako biste spriječili neugodan zadah nakon konzumacije češnjaka pomoći će vam žvakanje lišća peršina, metvice, majčine dušice ili mažurana.

Kod kupnje češnjaka važno je obratiti pozornost na izgled glavica. One moraju biti čvrste, kompaktne i ne bi smjele klijati. Češnjevi moraju biti bijele boje, a one s vidljivim oštećenjima i žućkaste ili sivkaste boje bacite. Najbolje ga je čuvati na hladnom, tamnom, suhom i prozračnom mjestu, ali ne na temperaturi nižoj od 4 °C jer će inače proklijati. Odlučite li se na kupnju onog u vijencu koji možete pronaći u SPAR-u s potpisom Vrtovi Hrvatske, objesite ga na prozračno mjesto.

Naravno, važno je i kakav češnjak koristite. Onaj provjerenog porijekla i kvalitete dat će najbolje rezultate. A upravo takav, punog okusa s ljekovitim svojstvima dolazi s OPG-a Raos iz Vrgorca.

Lifestyle

Pitanja i odgovori Ukupno 0 pitanja

Postavi
pitanje...