Tražilica

Vrijeme pripreme:

Težina pripreme:

VIDEO RECEPT

Po kategoriji:

Po nazivu:

Lifestyle

BUČINO ULJE

Moćni aduti u bočici

Bučino ulje se, uz ono maslinovo, nalazi visoko na listi namirnica koje bi se svakako trebale naći na našem jelovniku. Za to postoji niz argumenata.

Bogatstvo nezasićenom masnim kiselinama (osobito oleinskom i linolenskom), proteinima i mineralima, od kojih se najviše ističu magnezij, mangan cink i željezo, bučino ulje čine savršenim saveznikom jakog i zdravog organizma. Ovo osobito vrijedi za cink čiji nedostatak u organizmu može rezultirati negativnim posljedicama pa je njegov visok udio u ovom ulju zaista još jedan plus.

Osim proteina i minerala, bučino je ulje bogato i vrijednim vitaminima, poput A i E, koji zajedno s luteinom, klorofilima i karotenoidima ovoj namirnici daju prepoznatljivu zeleno-crvenkastu boju. A upravo ćete i po tome prepoznati kvalitetno bučino ulje poput SPAR PREMIUM bučinog ulja. 

NAUČITE PREPOZNATI KVALITETU

Kvaliteta bučinog ulja uvjetovana je tehnologijom proizvodnje, a sve to rezultira i odgovarajućom cijenom. Najbolje i najkvalitetnije ulje proizvodi se metodom hladnog prešanja, a dugotrajnost i skupoća procesa rezultira profinjenim i vrhunskim uljem. Takvo ulje, proizvedeno hladnim prešanjem, prepoznatljive je bogate tamnozelene boje, izražene gustoće, bogatog orašastog mirisa i osebujnog okusa.

Najbolje i najkvalitetnije ulje iz domaće proizvodnje dolazi iz Slavonije i Podravine, koje su poznate i po raznim manifestacijama posvećenima baš ovom tekućem bogatstvu.

NEODOLJIV ZAČIN

S obzirom na to da bučino ulje ima nisku točku dimljenja, nije pogodno za termičku obradu. Naime, nutrijenti koje sadrži počinju se raspadati već na temperaturi od 75 °C. No zato je apsolutno fantastičan dodatak u hladnim jelima koja ne traže kuhanje ili pečenje, kao što su salate i umaci, ili pak kao završni touch gotovim jelima.

S obzirom na to da ima bogatu, svilenkastu aromu, bučino ulje lako se spaja s raznim namirnicama. Salatama će dati poseban okus, a osobito se voli s voćem. Salata od kelja ili pak cikle odličan je način da ga uključite u svoju prehranu. Klasik među jelima zasigurno je kombinacija krem juhe i bučinog ulja, a mi vam ovog puta predlažemo jednu finu od poriluka i krumpira. A kad vam se nešto fino gricka, jednostavno prepržite bučine sjemenke, pospite ih s malo himalajske soli i bučina ulja i dobit ćete savršen zalogajčić.

Kako bi bučino što duže zadržalo svoja svojstva, čuvajte ga na sobnoj temperaturi ili niže i u tamnoj boci. A za provjerenu kvalitetu potražite ono s potpisom SPAR PREMIUM.

Lifestyle

Pitanja i odgovori Ukupno 0 pitanja

Postavi
pitanje...