Tražilica

Vrijeme pripreme:

Težina pripreme:

VIDEO RECEPT

Po kategoriji:

Po nazivu:

Lifestyle

PROBIOTICI – PIONIRI ZDRAVLJA

Nabildajte imunitet!

Fermentirane namirnice neka budu nezaobilazan dodatak svakodnevnom meniju. One će donijeti vašem organizmu hrpu dobrih bakterija koje će vas poput pravih vojnika braniti od negativnih utjecaja i opasnosti!

Vaše tijelo naprosto vapi za dobrim bakterijama, koje su nam prijeko potrebne za održavanje ravnoteže i zdravlja. Nezdravi i ubrzani način života, svakodnevni stres, sjedilački poslovi, nedovoljna tjelovježba, nezdrava hrana, alkohol, slatkiši i sl. negativno utječu na balans unutar organizma. Stoga svakodnevnom konzumacijom proizvoda koji sadrže dobre bakterije (probiotike) pomažemo normalnoj funkciji crijevne mikroflore i omogućujemo tijelu da bude u stanju boriti se s lošim bakterijama kojima smo konstantno izloženi.

Probiotici su dobri i za ubrzavanje metabolizma, imunitet, pomažu kod regulacije visokog krvnog tlaka, a osim njega smanjuju i razinu kolesterola u krvi. Preporučuju se kod pojave alergija i kožnih oboljenja jer zdrava crijevna mikroflora (ona koja ima ostvarenu ravnotežu dobrih i loših bakterija) direktno štiti od toksina i teških metala koji uzrokuju alergije, akne, ekceme i gljivične infekcije. Odlični su za dijabetičare jer šećer i škrob pretvaraju u mliječnu kiselinu. A što je možda najzanimljivije od svega – direktno utječu na raspoloženje jer se upravo najveći dio serotonina, tzv. hormona sreće stvara u crijevima.

No koje su to namirnice bogate probioticima? Oni se u najvećoj mjeri nalaze u ukiseljenom povrću i fermentiranim mliječnim proizvodima poput kefira ili jogurta obogaćenog probioticima. Kod nas je kiseljenje poznata stara metoda konzerviranja i očuvanja sezonskih namirnica za naredne mjesece, a najčešće je riječ o zimnici koju su naše bake tako vrijedno spremale. Najčešće se koristi tvrdo povrće poput cikle, kupusa, paprika, krastavaca, cvjetače, mrkve i luka. Na žalost, taj se običaj sve više gubi jer suvremene domaćice okupirane novim obavezama nemaju toliko vremena za pripremu. No srećom, tu je SPAR koji u svom asortimanu ima čitav niz fermentiranog povrća, bilo samostalno, bilo u nekakvom zdravom miksu. Baš kao i čitavu Vital liniju fermentiranih mliječnih proizvoda ili onih obogaćenih probioticima nastalu i razvijenu u suradnji s nutricionistima. Ovisno o ukusu koji preferirate, birajte između slatkih voćnih okusa u Vital Yogurt drinku i Vital Actiplus drinku te klasične kisele varijante u Vital tekućem jogurtu Pro plus.

Svakako imajte na umu da ukoliko već niste, što prije uvedete konzumaciju fermentiranih namirnica u vašu svakodnevnu rutinu!

Lifestyle

Pitanja i odgovori Ukupno 0 pitanja

Postavi
pitanje...