Tražilica

Vrijeme pripreme:

Težina pripreme:

VIDEO RECEPT

Po kategoriji:

Po nazivu:

Lifestyle

Sazrijevanje kupljenih namirnica

Nađite pravo mjesto za kupljeno voće ili povrće

Kada kupujemo voće i povrće u trgovinama, često ih uzimamo nedozrele jer trgovački lanci tako osiguravaju da brzo kvarljive prehrambene namirnice budu sigurne i mogu duže vrijeme stajati. 

Različito voće i povrće drugačije podnosi stajanje u trgovačkim centrima. Korjenaste ili namirnice s čvrstom korom mogu duže vrijeme ležati bez naznaka kvarljivosti, dok se mekano, sočno i voće ili povrće s tankom opnom brzo počne kvariti i ima uočljive naznake truleži.

Svi prehrambeni lanci, ali i distributeri prehrambenih namirnica žele pružiti sigurnost kupcu i prodaju namirnice koji mogu neko vrijeme stajati u trgovini bez da postanu opasne za konzumaciju.

Praksa branja voća pred završnu fazu sazrijevanja pokazala se opravdanom jer takvo voće kroz nekoliko tjedana ili dana u odgovarajućim uvjetima dozrije i spremno je za konzumaciju.

Postoji cijeli niz namirnica koje nakon kupnje trebaju „odležati“. Za neke to će biti hladnjak, dok je drugima dovoljno samo tamno mjesto na polici u ostavi.

Rajčice, avokado i slično nedozrelo voće i povrće bolje je držati na sobnoj temperaturi dok ne postane mekano ili promijeni boju u onu zrelog ploda. Nakon toga je takve namirnice bolje držati u hladnjaku jer su prezreli plodovi brzo kvarljivi i mogu uzrokovati probavne smetnje.

Cijela lubenica slobodno se može čuvati u ostavi, ali ako ste ju prerezali držite ju u hladnjaku. Banane, kao i jabuke, kruške, breskve i nektarine spadaju u voće koje prirodno ispušta etilen i dozrijevaju samostalno u odgovarajućim temperaturnim uvjetima. Voće i povrće koje je osjetljivo na etilen nikako ne treba držati u njihovoj blizini. Tako kupušnjače držite odvojeno od jabuka ili ako nemate drugog mjesta, pospremite svaku namirnicu u odvojene hermetične plastične posude kako biste izbjegli utjecaj jednih plodova na druge.

Lifestyle

Pitanja i odgovori Ukupno 0 pitanja

Postavi
pitanje...