Tražilica

Vrijeme pripreme:

Težina pripreme:

VIDEO RECEPT

Po kategoriji:

Po nazivu:

Lifestyle

MANDARINE

Najsočnije sezonsko voće

Obilje nutritivnih vrijednosti odlično će se uklopiti u zimsku salatu ili desert mirisan poput blagdana. Porijeklo domaće iz Vrtova Hrvatske, okus nikad bolji. 

Ljepota intenzivne narančaste boje kore i eterični miris čine mandarinu vrlo privlačnim voćem. No njezina ljepota dobiva na vrijednosti kad saznate što sve sadrži. U obilju minerala i vitamina posebno se ističe vitamin C kojega na 100 g ovog voća ima 30 g. Toliko iznosi trećina dnevnih potreba organizma, a u hladnije dane, kad je imunitet dobro zadržati na visokom nivou, mandarinu stavlja u prvi red namirnica koje bismo češće trebali konzumirati.

Za razliku od ostalih agruma mandarina nije toliko izdržljiva. Preporuka je konzumirati ju unutar sedam dana od kupnje, a držati ju u hladnjaku. Birajte voćke koje imaju sjajnu neoštećenu koru i one koje su teže. Nedavno ubrana mandarina teža je jer je puna soka, svježija. 

Mandarinu možete u pripremi jela koristiti kao i naranču. Njezin je sok sastojak koji čini razliku u marinadama za meso, posebno peradi koju tradicionalno pripremamo za Božić. Slatko-kiselkasti umak na bazi mandarine paše uz meso divljači, svinjetinu, teletinu i junetinu. 

Nemojte ju koristiti samo za voćne salate. Koja kriška mandarine dati će posebnu svježinu svakoj zimskoj salati. Okus joj je u skladu s orašastim plodovima, ali i s nježnim namirnicama poput svježeg sira. Klasičan cheesecake dobit će sasvim novu dimenziju ako mu dodate preljev od mandarine poput preljeva koji smo koristili u kockama s mandarinama i krem sirom.

Jednostavni brzinski desert dobit ćete ako polovicu kriške mandarine umočite u rastopljenu čokoladu i pustite da se ohladi.

Kora mandarine sastojak je koji budi kulinarsku kreativnost. Narežite ju na tanke rezance i osušite te koristite za ukrašavanje torti i kolača. Sušenu koru možete dodati raznim umacima i dobiti umjereno egzotični sasvim poseban štih jela. Još kad znate da je mandarina Vrtovi Hrvatske, ubrana u hrvatskom voćnjaku, okus je i bolji.

Lifestyle

Pitanja i odgovori Ukupno 0 pitanja

Postavi
pitanje...