Tražilica

Vrijeme pripreme:

Težina pripreme:

VIDEO RECEPT

Po kategoriji:

Po nazivu:

Lifestyle

SLANUTAK

Namirnica za pet

U varivima, namazima, salatama, ovu namirnicu volimo baš u svemu. Njezine šarolike mogućnosti pripreme otvaraju čitav jedan novi svijet jela sa slanutkom.

Posljednjih godina slanutak se probio na sami vrh zdravih namirnica. Iako je ova mahunarka poznata još od doba Rimljana, veću popularnost proteklih desetljeća postigao je razvojem i širenjem ideje vegetarijanstva i veganstva, a zatim i znanstvenim ispitivanjima koja mu idu u prilog. Sjeme slanutka svijetlosmeđe je boje, slično sjemenu soje ili sušenom zrnu graška. Okus je orašast, a ovisno o kuhanju, strukturom može biti kremast ili blago hrskav. 

Izrazito je bogat proteinima i dijetetskim vlaknima, bogat je izvor minerala, posebno mangana, fosfora i željeza. Uz to, sadrži i gotovo sve vitamine B skupine, a najbogatiji je folnom kiselinom – B9 (100 g slanutka zadovoljava oko 85 posto dnevnih potreba) koja je izrazito bitna trudnicama. 

Podrijetlo slanutka nije sa sigurnošću utvrđeno, ali pretpostavlja se da potječe iz zapadne Azije. Danas je rasprostranjen gotovo na svim kontinentima, a najviše se uzgaja u Indiji, Pakistanu, Afganistanu, Iranu, Siriji i Kini. Najzastupljeniji je u kuhinjama sjeverne Afrike, Bliskog istoka, Turske i Indije, dok ga zapadni svijet koristi gotovo isključivo kao namirnicu vegetarijanaca/vegana. Zbog obilja proteina koristi se kao zamjena za meso, a moguće ga je pripremiti na različite načine. 

Osnovna priprema je kuhanje prije kojeg je potrebno i namakanje slanutka u hladnoj vodi. Najjednostavniji i najklasičniji pristup su juhe i variva, jednako kao i s graškom, grahom ili bobom, bilo da ga kuhate samostalno ili u kombinaciji s drugim grahoricama. Najpoznatije jelo od slanutka svakako je hummus – namaz od slanutka sa začinima, češnjakom, limunovim sokom, maslinovim uljem i tahinijem. Osim klasičnog hummusa, mogu se napraviti varijacije namaza s čilijem, tunom, mediteranskim biljem ili curryjem. Uz hummus, rasprostranjeno jelo je i falafel, pržene kuglice slanutka, svojevrsni vege fast food. Također, slanutak se koristi i u hladnim prilozima i salatama, a moguće ga je samljeti u brašno te dodati pšeničnom za izradu kruha bogatijeg proteinima ili se koristi kao nadomjestak za kavu.

Lifestyle

Pitanja i odgovori Ukupno 0 pitanja

Postavi
pitanje...