Tražilica

Vrijeme pripreme:

Težina pripreme:

VIDEO RECEPT

Po kategoriji:

Po nazivu:

Lifestyle

Sve što trebate znati o – rogaču

NAMIRNICA ZLATA VRIJEDNA

Rogač je pomalo neobična i zaboravljena biljka iako je u kulinarstvu ljudi koriste već 4000 godina. Nerijetko će vam u Dalmaciji ponuditi ovu slatku „grickalicu“, no u svijetu je rogač gotovo zanemaren. Dobra je vijest da je u gastronomiji rogač (ponovo) otkriven i istražuju se mogućnosti te smeđe mahune koja u sebi skriva mnoga blaga. Plod rogača sazrijeva krajem ljeta pa je pravo vrijeme da ga pobliže upoznate…

Iako je rogač čovjekov pratitelj od davnina, znanstvenici su mu tek nedavno počeli posvećivati više pažnje, i odmah se nisu mogli složiti odakle je stigao – iz Turske, Sirije, Jemena ili Malezije. Na sreću, oko mnogo važnijih stvari – koliko je kvalitetan, hranjiv, ukusan i koje blagodati nam donosi – složili su se gotovo jednoglasno. Rogač je kvalitetna, višenamjenska i beskrajno zahvalna biljka koja ne zahtijeva mnogo njege, a donosi vrlo mnogo.

Dobra je vijest da se slava rogača počela širiti svijetom dok je u nas rogač već priznata biljka, uostalom, po njemu se zove i mjesto na Šolti. U Dalmaciji je poznat od davnina, u teška vremena bio je, poput cikorije, zamjena za kavu i nadomjestak za kakao. Arapi od rogača proizvode tamni sirup kojim prelijevaju jela. Izraelci su ovoj veličanstvenoj tamnosmeđoj mahuni posvetili festival, susjedi Talijani su od sjemenki izrađivali krunice, a pjevači žvakali plod rogača da pročiste grlo i glas.

MALO ČUDO

Ukratko, rogač je malo čudo, ali zašto je onda bio zaboravljen? Nemamo pravi odgovor na to pitanje, ali sa sigurnošću možemo reći da je rogač odlična namirnica i za slatka i za slana jela, da sadrži vitamine B i E, željezo, mangan, selen, tanine i galnu kiselinu te djeluje antiseptički, antibakterijski, antioksidacijski i antivirusno. Bogat je i polifenolima koji štite srce i krvne žile, odličan je diuretik, blagotvorno djeluje na probavu i smanjuje apetit. Snižava kolesterol, štiti organizam od toksina, pomaže u jačanju imuniteta i sprečavanju razvoja alergija, obiluje ugljikohidratima, riboflavinom, kalijem i kalcijem.

Pri kuhanju ga možemo koristiti kao zgušnjivač, stabilizator i zamjenu za kakao. Ekstrakt rogača aroma je u proizvodnji pića, u bombonima, pekarskim, voćnim i mesnim proizvodima, pudinzima, mješavinama začina, a dodaje se juhama, umacima za salate, sladoledima i konzerviranome mesu u limenkama... 

ČOKOLADA I BRAŠNO OD ROGAČA

Mahuna rogača blago je slatka i opora, snažne arome, a okus je toliko intenzivan da ga često uspoređuju s kakaovcem. Zato se, u nedostatku kakaovca, od rogača radila zamjenska čokolada pa je idealan desert za osobe alergične na osnovni sastojak čokolade. 

U posljednje vrijeme od rogača se radi brašno koje je odlično za pripremu kolača, keksa, kruha, tjestenine, okruglica, njoka... Mahuna rogača može se mljeti sirova ili prepečena, a sjemenke rogača zgusnut će kremu i puding. Dodate li brašno rogača krušnim mrvicama (prezlama) u smjesu za pohanje, pohana piletina postat će novo i omiljeno jelo obitelji. Rogačevo brašno lako se miješa s brašnom bilo koje žitarice u omjeru koji vama najviše odgovara. 

Rogač je odličan i za tople napitke, rakije (rogačuša), kompote, namaze, salate i složence. Koristi se i u kolačima umjesto kakaova praha, a budući da je sladak, koristi se i kao zamjena za šećer. Bogata aroma rogača sjajno se slaže s jabukama, grožđicama, orasima, smokvama i bademima pa, ako još niste, kušajte rogačnjaču (umjesto makovnjače i orahnjače). 

 

Lifestyle

Pitanja i odgovori Ukupno 0 pitanja

Postavi
pitanje...