Tražilica

Vrijeme pripreme:

Težina pripreme:

VIDEO RECEPT

Po kategoriji:

Po nazivu:

Lifestyle

Odležalo zadovoljstvo

Namirnice čija zrelost poboljšava okus

U kupovini uvijek težimo kupiti što svježije namirnice s dužim rokom trajanja, koji redovito provjeravamo. Ali osim njih, postoji cijeli niz namirnica čiji produženi rok trajanja otkriva novi neponovljivi bogati okus.

Proizvodi kojima je potrebno vrijeme kako bi otkrili svoj jedinstveni i neodoljivi okus spadaju u kategoriju gurmanskih delicija. Njihova zrelost je ujedno i njihova kvaliteta jer nisu sve namirnice u stanju izdržati test vremena i svoj prvotni okus promijeniti nabolje. Takve delicije posebno su omiljene i s pravom cijenjene u svijetu gastronomije. Zanima li i vas koje su to namirnice? Upoznajte ih malo bliže.

Meso

Odležali komad bifteka je meso koje posjeduje posebna svojstva mekoće i sočnosti. Zrenje ili odležavanje je strogo kontrolirani proces koji se odvija u odgovarajućim uvjetima i usmjeren na poboljšavanje okusa mesa.

Ukiseljeni kupus i drugo povrće

Ova namirnica svoj potencijal još više otkriva dok fermentira. Kiseli kupus pravi je izvor korisnih nutrijenata za ljudsko zdravlje. Takvim proizvodima treba i do nekoliko tjedana da dozru i postanu najbolji za konzumaciju.

Čaj Pu-erh

Ova vrsta čaja s godinama samo poboljšava svoja svojstva. Uz pravilno čuvanje, on može stajati čak i do 20 godina bez bilo kakvog pogoršanja okusa. Jedinstveni fermentirani čaj s vremenom postaje sve bolji i bolji. Čajevi koji dožive 100-godišnju zrelost postaju pravim kolekcionarskim blagom.

Alkoholna pića

Bez sumnje, nisu sve vrste alkoholnih pića za dugo čuvanje. Većinom su to žestoka pića poput viskija ili konjaka, koja s vremenom dobivaju dodatne mirisno-okusne note. Od vina, ona s većim postotkom alkohola također lakše podnose test vremena kao što su Porto ili Madeira. Klasična suha vina također se mogu duže vrijeme čuvati, ali ipak imaju određeni rok kada postižu svoj najbolji okus koji najbolje zna procijeniti pravi stručnjak.

Sirevi

Vjerojatno najveća skupina trajnih i zrelijih namirnica su sirevi. Plavi, s bijelom plemenitom plijesni, zreli tvrdi pravi su gušt za gurmanska nepca. O njihovoj starosti i zrelosti ovisi okus, ali i cijena. Najkvalitetniji su oni koji imaju snažnije izražen miris i okus za koje je ponekad potrebno najmanje dvije godine odležavanja.

Lifestyle

Pitanja i odgovori Ukupno 0 pitanja

Postavi
pitanje...