Tražilica

Vrijeme pripreme:

Težina pripreme:

VIDEO RECEPT

Po kategoriji:

Po nazivu:

Lifestyle

Svestrani oprez

Namirnice koje je bolje izbjegavati za vrijeme sezonskih alergija

Kako biste ove sezone barem donekle ublažili simptome sezonskih alergija, probajte u svojem jelovniku izostaviti određene namirnice koje mogu pojačati alergijsku reakciju.

Sve veći broj ljudi pati od sezonskih alergija. Peckanje u očima, svrbež, kihanje i curenje iz nosa najtipičniji su simptomi alergije na biljke u njihovom punom cvatu. 

Za olakšanje simptoma i posljedica alergijskih reakcija najučinkovitija je redovita terapija, ali i izbjegavanje određenih prehrambenih namirnica koje kako zbog svojeg sastava, tako i zbog načina djelovanja mogu pojačavati simptome alergije i izazivati veći neugodan osjećaj. 

Tomu su dva razloga. Određene namirnice sadrže kemijski spoj histamin, karakterističan za nastanak alergija zbog intolerancije organizma. A drugi razlog je vrlo slična struktura cvjetne prašine s onom dozrele namirnice, što u organizmu izaziva zamjenu peludi i ploda i sličnu reakciju na jedno i drugo.

Tako za vrijeme cvjetanja breze, johe i dvozuba izbjegavajte konzumirati svježe lišće peršina. Badem, kao i kikiriki, sami su po sebi dovoljno snažni prehrambeni alergeni koji za vrijeme sezonske alergije na pelud mogu dodatno pojačati simptome.

U istu skupinu namirnica alergena spadaju celer, rajčica, mrkva, luk i špinat. Od voća najčešći alergeni su banane, jagode, kivi, grejp i ananas jer u svojem sastavu sadrže histamin na koji organizam alergičara reagira vrlo snažno.

Upravo zbog tog razloga privremeno iz jelovnika možete maknuti i plave sireve koji osim laktoze sadrže i histamin. Alergijsko kihanje, začepljenost nosa te svrbež očiju kao reakciju organizma provocira upravo ovaj kemijski spoj. 

Alergičari na oprezu trebaju biti i s biljnim čajevima. Konzumacija omiljenog čaja od kamilice ili šipka u vrijeme cvjetanja biljaka može pojačati simptome vaše alergije.

Lifestyle

Pitanja i odgovori Ukupno 0 pitanja

Postavi
pitanje...