Tražilica

Vrijeme pripreme:

Težina pripreme:

VIDEO RECEPT

Po kategoriji:

Po nazivu:

Lifestyle

ŠARENO I PRIRODNO

Napravite sami boju za kolače

Zanimljivih projekata nikad dosta, a ovog puta predlažemo vam da sami napravite boje za kolače. Postupak zaista nije težak, a kombinacija boja zaista je mnogo. U projekt uključite i klince i zajedno uživajte.

Šareni keksi i kolači uvijek su odlična ideja, no za njihovo bojenje najčešće koristimo već gotove boje. Zašto se ne biste upustili u DIY projekt i sami napravili prirodne boje. Sve sastojke koji će vam trebati imate u kuhinji, dovoljno je samo odabrati nijanse.

Prije nego što krenete s pripremom važno je naglasiti nekoliko stvari. S obzirom na to da je riječ o bojama koje ćete dobiti iz voća, povrća i začina, oni bi mogli ostaviti jako blag okus namirnice od koje radite boju. No sastojci kolača ili kreme lako će ih zakamuflirati. Također, vodite računa o tome da neće biti onoliko intenzivne kao kupovne boje, ali lijepe pastelne nijanse su zagarantirane. Na nijansu može utjecati i temperatura pečete li kekse ili kolače s bojom pa i o tome vodite računa.

Kao bazu za prirodne boje za kolače možete koristiti prah ili pire od voća i povrća. I jedno i drugo lako možete sami napraviti, a odabir ovisi samo o vašim preferencijama. Boje iz praha mogle bi biti nešto intenzivnije s obzirom na to da je riječ o nešto koncentriranoj teksturi. Koristite li prah, razmutite ga u malo vode kako biste izbjegli grudice. Za pire kuhajte povrće u malo vode dok se ne skuha, a zatim sve usitnite štapnim mikserom i procijedite – vaša boja je spremna.

A sada o bojama. Što se tiče namirnica koje ćete koristiti za izradu boja, najlakše ćete ih prepoznati kao one koje vam i inače oboje ruke ili posuđe. Dakle, za crvenu koristite ciklu ili maline, za ljubičastu borovnice i ljubičasti kupus, za narančastu mrkvu, za žutu šafran ili kurkumu, zelenu ćete dobiti od špinata ili matche, a plavu od ljubičastog kupusa i sode. Dobivene boje čuvajte u staklenim posudicama u hladnjaku, a dozirajte ih prema tome što radite. Za kreme i glazure bit će dovoljne jedna do dvije žličice, dok će za primjerice biskvit biti potrebno nešto više. Ipak, nemojte pretjerivati jer će inače krema ili glazura biti previše tekuće, a biskvit gnjecav. 

Lifestyle

Pitanja i odgovori Ukupno 0 pitanja

Postavi
pitanje...